Acum citeva zile am facut un drivetest cu noul focus (3) cu motorul ecoboost 1.6 benzina turbo. Are treptele foarte lungi etajate pentru economie de carburant (in treapta 4 aveam 2000rpm la 70Kmph, ori eu la dihania mea am intr-a 5-a, idem la c4 1.6i tot cam pe acolo e, 67 sau ceva intr-a 5-a).
Insa dupa ce l-am incalzit (si am cerut acordul reprezentantului ford cu care am mers) l-am putut fugari putin in treptele 3 si 4. Intr-a 6-a la 110Kmph se aude doar vintul. intr-a 3-a la 135 motorasul ala zbiara destul de frumos.
Ambreajul e relativ moale si precis in acelasi timp. La fel si cutia, dar nu ne asteptam la o cutie aiurea de la ford. Am retrogradat din 6 pina in 3 mentinind viteza constanta (aproximativ 100Kmph) si nu l-am zgiltinat absolut deloc, desi eram in primii 10km cu masina aia. A(m) schimbat lin ca o cutie automata, fara absolut nici un soc (nici reprezentantul ford nu stia ca e posibil

).
Interiorul e ok, mult peste focus 1 si 2. Nu mai e asa anost, are niste plastice moi care probabil n-or sa prea trancane, iluminarea e ok si chiar spectaculoasa pe alocuri, fara a fi deranjanta.
Pozitia la condus e ok, mai putin pozitionarea cotierei la modelul cu care am facut drivetest, cind dadeam a 1-a, a 3-a sau mai ales a 5-a (la care trebuie sa intinzi putin mina) dadeam cu cotul in marginea cotierei.
Oglinzile laterale sint foarte curbate, zici ca sint aduse de pe o masina care merge cu 400Kmph. Asta il va face relativ greu de parcat fata de altele cu oglinzile mai normale (C4 de exemplu e extrem de usor de parcat). Insa daca vine vorba de parcare laterala noul flocus se parcheaza singur. Aviz amatoarelor.
Portbagajul... mic frate!!! Nici sa te kci in el n-ai loc!! E relativ lung dar nu e deloc inalt. L-am scarmanat pe sub mocheta si e o droaie de spatiu risipit (cred ca un sfert din portbagaj) cu polistirene pentru scule si respectiv ditamai rotalaul de rezerva.
Pe mine m-a interesat in mod deosebit modelul wagon cu acelasi motor, la ala cu roata de rezerva mica portbagajul avea 479l. La hatchback avea vreo 300 si un pic, 320 cred.
C4 1.6T vs. Flocus 1.6T Ecoboost? Grea decizie, mai ales ca cei de la ford au oferte imbietoare.
As inclina spre ford doar bazindu-ma pe traditia lor de a face lucruri bunisoare si bine inchegate, dar la capitolul asta din cite stiu noul C4 nu sta chiar foarte rau (decit poate la trenul de rulare si vesnicile cacaturi montate in transmisie: cutia ciudata si ambreajul din prosop de hirtie).