Vibratii fine in volan ...

adrian_c
Numar Inmatriculare: 710-B_D

Re: Vibratii fine in volan ...

Mesaj de adrian_c »

Re-salutare,

Asa cum am promis revin cu noi informatii despre micile vibratii din volan.

Am schimbat pneurile de iarna cu pneuri de vara (Michelin Primacy HP), acestea din urma fiind montate pe jante de tabla noi. Dupa montare si echilibrare dezastru ... dupa 100 km/h vibratii mari in volan. Refacut echilibrare totul ok insa erau mici vibratii in volan intre 130-135 km/h testat pe un traseu de 800 km.

Cand spun vibratii trebuie sa se inteleaga ca volanul daca este lasat liber (neatins cu mainile) are o miscare stanga-dreapta caracterizata de amplitudine foarte mica 1-2 mm si de frecventa inalta, vizibil cu ochiul liber. Insa trebuie precizat ca se simte calea de rulare in volan, unde este asfalt ok nu se simte nimic, unde este zgrunturos ai vibratii in degete, insa volanul nu se misca stanga-dreapta.

Citind pe net ca pneurile noi trebuie re-echilibrate dupa aprox. 500 km, m-am dus a 3-a oara si le-am facut din nou echilibrare. Si nu a fost degeaba ... 3 roti din 4 erau putin dezechilibrate, iar dupa echilibrare era mai putin plumb pe roti (intre 5 si 10 grame aprox.). Ies pe traseu pe un drum bun, 0 vibratii pana 145 km/h (mai mult nu am putut). Totul perfect pana aici.

Mentionez ca toate testele de pana acum au fost facute fara capacele de plastic.

Montez capacele, ies la un traseu, 130 km/h maxim nici o problema. Ajung acasa si asa cum procedeaza majoritatea romanilor si nu numai (am vazut si pe afara multi), fixez capacele de jante cu cordelute din acelea de plastic.

Peste 1 saptamana, drum lung de facut 800 km (2 x 400 km dus-intors). Acum aveam din nou vibratii in volan la 125-126 km/h si la 136-137 km/h, iar calea de rulare se simtea putin mai tare in volan. La dus nu am facut nimic, am lasat asa. La intors, m-am oprit si am rupt cordelutele de plastic de la capace. Vibratiile s-au mutat la 127-128 km/h si la 135-136 km/h. Opresc din nou si dau jos de tot capacele. Liniste din nou, fara vibratii pana la 155 km/h.

Presiunea in pneuri (la rece) a fost:
- dus (primii 400 km) : 2.5 fata si 2.3 spate
- intors (restul pana la 800 km) : 2.1 fata si 1.9 spate
Presiunea nu a influentat comportamentul vibrator.

In masina am fost singur si am avut bagaje maxim 10 kg in portbagaj.

Mentionez ca, virgula, capacele mele nu au fost atinse de borduri, nu sunt ciobite, rupte etc ...

Concuzia mea : montarea capacelor pe roti le dezechilibreaza inducand vibratii in volan.

Solutii :
1. scoaterea capacelor, masina mai uratica
2. jante de aliaj (cu gol in buzunar)
3. instaurarea starii de nesimtire in mâini dupa 120 km/h :)

Vreau sa testez in viitorul apropiat si cu bagaje si/sau 2(4) persoane in masina.

Va multumesc, toate cele bune !
1.6HDI 110 CP cu volant bi-masa
Scrie răspuns

Înapoi la “Probleme tehnice...sau mai putin tehnice”