Consum motoare pe benzină

Cum se comporta C4-ul tau de-a lungul timpului,cat consuma,iti mai place, nu-ti mai place etc
Scrie răspuns
Silviu Mustata

Re: Consum motoare pe benzină

Mesaj de Silviu Mustata »

mituc scrie:
dutzu_dutzu scrie:daca ai bani sa iti iei C4 nu te mai uiti la consum.
Pai... stai sa vedem.
- 15k EUR pe masina pe care-i platesti, sa zicem, in 4 ani. Cu ceva noroc asta inseamna 350EUR/luna, adica aproximativ 1500RON cu tot cu comisioanele catre manelisti;
- faci cam 20k KM pe an cu un consum mediu de 10l/100, asta inseamna un total de 9600RON zvirliti la plante sa faca fotosinteza, adica inca 1000RON/luna.
- daca ai facem acesti 20k km cu un consum mediu de 8 inseamna 800RON/luna, adica o economie de 200RON.
- 200RON dintr-un total de 1500+1000=2500RON inseamna 8% in procente. Si mai inseamna 2400RON/an, iar in 4 ani 9600RON. Cu banii astia odata la 4 ani iti poti renova un apartament cu 3 camere (varuit, indreptat pe ici-colo, schimbat chiuvete, bideuri, etc care arata invechit, etc).

Inteleg sa nu te uiti la consum la o masina de la 50k EUR in sus care e posibil sa nu mai fie facuta pentru confort si economie de carburant. Dar la una de 15-20k... :roll:
Adevarul este undeva la mijloc. Totusi carburantul misca masina dar este la fel de adevarat ca benzina are un pret prohibitiv asa ca fiecare ne adaptam stilul de conducere.
Am tot vazut, in ultima vreme, "masinile" acelea de oras care nu necesita inmatriculare, un soi de scutere pe 4 roti si parca dupa ce am "gustat" C4, nu m-as urca in asa ceva de dragul economiei. Parerea mea este ca nu exista masina perfecta si din moment ce am optat pentru una sau alta, probabil am acceptat in cunostinta de cauza caracteristicile acesteia.
:drive SAFE!
Fost posesor Citroen C4 1.6 SX Vti 122 CP Pack Confort+Siguranta
mituc
Marca si model masina: Mazda 3 MPS BK

Mesaj de mituc »

N-am inteles nimic (referindu-ne trict la consum, totlul topicului), dar ok :)
Rablamentul atomic C4 1.6i 110CP 5p (ex)

Visul meu cel mai umed sa e merg cu un kaiac cu visle de titan pe o mare de capete de prosti.
All I wanna do... is have some fucked! And I've got a feeling... that I'm not the only one!
alex82
Alex Ploiesteanu'
Marca si model masina: Peugeot 407 , 2.0 HDI

Mesaj de alex82 »

asta cu "daca ti`ai luat C4 , nu te mai uiti la consum" e declaratia lunii :lol:
zici ca cine stie cat costa un C4 sau ca cine stie ce animal ai sub capota care pt a trezi la viata sutele de cai pur sange necesita evident niste cantitati considerabile de "energizant"...
daca aveai vre`un "S" , vre`un "A8" ,cu motoare cat tot C4 , pe care sa dai intr`adevar niste bani sau vre`o racheta "evo" , "ST" , "GTR" , lamborghini etc , cu sute de cai si pe langa una din astea iti luai un C4 ca`ti place tie cum arata , mai ziceam sa nu te uiti la consum... dar asa ( cum zicea si mituc ) o amarata de masina de 15 k de eu la care faci un credit ( asta ca s`o iei de noua ) sau 6 k de eu sh , io zic ca te cam uiti cand iti consuma 10-11 L in oras... :hi
Imagine
Se vinde leul - 2.0 HDI 190 cp fara FAP , an 2005
vlad
CREATIVE TECHNOLOGIE
Marca si model masina: Citroen C4, 1.6 HDI
Numar Inmatriculare: BH 57 ELA

Mesaj de vlad »

Haideti mai, eu zic ca a zis-o asa ... la misto; sa faca haz de necaz si voi o luati de buna. Doar nu ai putea crede asa ceva. ::P
Black pearl, 1,6 HDI, 90 caluti.

ImagineImagineImagineImagine
exdani
Marca si model masina: Citroen C4 Coupe 1.6i
Numar Inmatriculare: B 94 WRR

Mesaj de exdani »

alex82 scrie:asta cu "daca ti`ai luat C4 , nu te mai uiti la consum" e declaratia lunii :lol:
zici ca cine stie cat costa un C4 sau ca cine stie ce animal ai sub capota care pt a trezi la viata sutele de cai pur sange necesita evident niste cantitati considerabile de "energizant"...
daca aveai vre`un "S" , vre`un "A8" ,cu motoare cat tot C4 , pe care sa dai intr`adevar niste bani sau vre`o racheta "evo" , "ST" , "GTR" , lamborghini etc , cu sute de cai si pe langa una din astea iti luai un C4 ca`ti place tie cum arata , mai ziceam sa nu te uiti la consum... dar asa ( cum zicea si mituc ) o amarata de masina de 15 k de eu la care faci un credit ( asta ca s`o iei de noua ) sau 6 k de eu sh , io zic ca te cam uiti cand iti consuma 10-11 L in oras... :hi
tare de tot declaratia lunii :shock:
si nici macar 15k nu au dat pe ea mai mult de 80% din posesorii de C4, mai ales la cate discounturi au fost...+ ca multi au luat sh la 5-6000euro.....
Auzi tu...daca ti-ai luat C4 de... 6000euro...nu te mai uiti la consum........blasfemieee frate!!!
Iti spun eu ca si cei care au masini de peste 50000euro se uita la consum...si cei care au diesel se uita la consum...mai ales ei :)....uite acum merg pe noxe... :ok
exdani
Marca si model masina: Citroen C4 Coupe 1.6i
Numar Inmatriculare: B 94 WRR

Mesaj de exdani »

dupa trecerea iernii si un drum de cca 400km extraurban, CB de 6000km neresetat, consum mediu 10.2 l/100km

sigur tot ma minte CB-ul cu cca 4 procente cel putin...in minus!
Silviu Mustata

mituc scrie:N-am inteles nimic (referindu-ne trict la consum, totlul topicului), dar ok :)
Mi se pare putin nefiresc sa iti reamintesc niste idei pe care le stii foarte bine.
Daca pretul benzinei raportat la veniturile majoritatii romanilor era mai onorabil, gaseai mai putini confrati de forum care sa se lamenteze de consumul "exagerat" al masinii.
In momentul in care vrei sa achizitionezi o masina, pe langa design, mai aduni si oarece informatii tehnice, ca slava Domnului, presa auto tiparita si online este mai dezvoltata ca oricand, intre care si consumul. Te mai uiti si la concurenta (ex. Opel Astra III are, la motoare si echipari comparabile, o masa de ~1500 kg fata de ~1200 C4). Te mai gandesti si ce drumuri ai de facut in mod frecvent. Mai intrebi cunostinte sau prieteni care au exploatat tipul de masina cum s-a comportat (dar nu din cei carora masina le produce benzina de putin ce le consuma si se duc la benzinarie sa mai goleasca rezervorul). Lista poate fi completata cu ce mai doresti (pret, performante, echipari, optionale etc). La final iei decizia in cunostinta de cauza si in functie de bugetul pe care ti l-ai alocat si ti-o asumi.
Oricum consumul este bine de urmarit pentru a vedea starea masinii.
In final, parerea mea, stilul de conducere, traficul si o groaza de alti factori influenteaza major consumul.
Toate cele bune si sarbatori fericite tuturor posesorilor de C4 mai mult sau mai putin multumiti de achizitie. Hristos a inviat!!!
alex82
Alex Ploiesteanu'

Mesaj de alex82 »

@exdani , am mers pe 15k pret ca sa continui pe ideea lui mituc :) iar din cei care si`au luat masina de noua nu cred ca sunt 20% dintre posesori care au platit`o cash...fara un credit , leasing etc... asa ca , consumul are un rol important ( impreuna cu pretul combustibilului evident ) in "viata" posesorului :roll:
Imagine
mituc

Mesaj de mituc »

Silviu, desigur sint niste lucruri pe care ti le asumi oricit ai da pe masina. O masina de aproximativ 1300-1400kg precum C4 va lua 10-12 in oras indiferent ca e luata ieri de noua cu 15-20k EUR sau e un model din 2000 si a fost luata cu 4k EUR.

Practic toate lamentarile astea cu privire la consum vin de la diferentele dintre consumul in diverse conditii si cel dat de producator care e folosit ca reper atit pentru cei care se victimizeaza raportind cosumuri cu 20-40% mai mari cit si cei care se intrec in apa rece facind tot posibilul ca la un drum mai lung sa-si gaseasca drept singura distractie sa scoata un consum sub cel dat de producator, eventual mai mic decit al altuia care a scos si el la rindul lui un consum mai mic decit cel dat de producator.

Si sa nu ma contraziceti ca stiu exact cum merg treburile, ma numar si eu printre acei concurenti in apa rece (sau m-am numarat cind ma mai interesa consumul redus, ca aveam cu ce, ca acum mi-o iau grav daca incerc sa scot consum mic :) ).

Insa de aici pina la a afirma ca nu te intereseaza consumul... e cale relativ lunga. Pe mine daca nu m-ar interesa consumul as face 300km pe zi cu masina. din care 200 doar de distractie. Si ar mai trebui sa fac cite o revizie la fiecare 2 luni sau ceva. Si ar mai trebui sa schimb cite 2 rinduri de pneuri pe anotimp, 4 pe an. Si 3 seturi de placute si un set de discuri pe an, Etc. Ca banuiesc ca daca nu te intereseaza consumul nu te intereseaza nici celelalte costuri.

Sau, sa zicem ca nu faci kilometri in plus de placere, ci doar pe cei pe care tre' sa-i faci ii faci in forja maxima pe acolo pe unde se poate, si astfel in loc sa scoti 6l/100 mediu la un drum lung facut cu viteze maxime de maxim 120-130 il faci cu 10, mergind cu pedalele de frina si acceleratie in regim on/off, fara nici o dozare intermediara.

Pai hai sa vedem, la un drum Iasi-bucuresti-iasi (scenariu aleatoriu in care insa ma recunosc ca actor): 2x400km. La 6l/100 inseamna 48l pentru 800km, deci il faci cu un plin, cost total: aproximativ 290RON, durata cam 2x5.5 ore . La 10l/100 inseamna 80l adica aproximativ 480RON in cam 2x4.5 ore.

Acuma daca tu vrei sa-mi spui mie ca esti dispus sa zvirli cite 200RON in vint (pentru ca in vint se duc :) ) doar pentru ca nu te intereseaza consumul atunci ori iti permiti un WRX STI sau Lancer EVO si ti-ai luat totusi un C4 doar pentru design (si, de ce nu, si comunitatea Club C4) ori ce ai vrut sa spui nu ai dublat cu suficiente argumente si informatii incit sa te intelegem noi.
In plus, toate masinile din ziua de azi au cutiile de viteze etajate pentru consum optim. Si sa-ti dau un exemplu: Mazda 3 GTA 2.0i 150cp 2004: 0-100 in 9s sau ceva, se pot scoate si 8.5s. Mazda 3 TX Cacat i-Don't-Stop sau ceva, 2.0i 151cp (cu 1 in plus): 0-100 in 10.4s. De ce? Pentru ca are o cutie in 6 trepte etajata ca la un diesel cred (cutia in sine e aceeasi ca la 3TGA 2004-2008, insa raportul final e mai mare). E neinteresant ca are un top speed mai mare daca pina acolo accelerezi ca un tataie.

Asadar nu numai posesorilor le pasa de consum, producatorii au receptionat deja mesajul si au ajustat produsele lor in consecinta. Astfel, masinile consuma mai putin, sint mai silentioase, sint mai comode in mers ca tre' sa schimbi treptele cam odata la 2 saptamini, etc, dar acceleratii - ioc! Si oricum, vor spune majoritatea, rar ai nevoie de asa ceva, pentru ca oricum in 99% din timp nu calci pedala pina la 100% ci maxim 75%.

Visul meu cel mai umed sa e merg cu un kaiac cu visle de titan pe o mare de capete de prosti.
All I wanna do... is have some fucked! And I've got a feeling... that I'm not the only one!
Silviu Mustata

Nu am sustinut ca nu ma intereseaza consumul, insa nu fac un capat de tara din aceasta. De ce? Pentru ca am adunat informatiile de rigoare si consider ca am luat decizia cea mai buna la momentul respectiv. De exemplu, la drumurile care le am de facut, la orele la care le fac (nordul Capitalei, ceva prin Drumul Taberei si langa Bucuresti tot pe nord), pe ultimii 6400 km cu CB care inregistreza din iulie 2010, deci inclusiv iarna "calduroasa" prin care am trecut am o medie de 8,0 exclusiv pe benzina Mol EVO, in conditiile unei utilizari aproape zilnice, adica cel putin 4 zile pe saptamana si pot sa spun ca sunt multumit.
De ce spun de lamentari? Masina de dinainte a fost un diesel (Clio Symbol 80 CP) si vreau sa spun ca la vremea ei mi s-a parut foarte economicoasa, insa acum nu mi se mai pare tot atat asa, in conditiile in care foloseam motorina Mol EVO (cu o medie de ~7 l in aceleasi conditii).
Am prins vremea Oltcit-ului si a Daciei 1300, la care daca nimereai un set de jicloare decalibrate de noi direct din fabrica aveai consumuri de 15-16 lejer. Bafta mea ca am prins un Oltcit de 1300 facut pentru occident cu carburator original Solex si care nu sarea de 11 l iarna in oras (la doar 60 CP). Oricum sunt de parare cu nu poti cere unei masini ce nu poate sa faca.
Poti sa spui ca am imbatranit, insa ma raportez si la ce am exploatat anterior iar ceea ce exista acum pe piata este cu sute de clase peste vechile modele.
Fiecare percepe in felul lui modul de exploatare a unei masini.
In final, daca voiam o performanta ca cea de care pomenesti, optam pentru motorul THP, care este optimizat pentru viteze mai mari si a ajuns la 200 CP la actuala generatie de C4. Cei 120 CP ai Vti-ului meu mi se par dozati onorabil atat pentru greutatea masinii, cat si pentru a merge ceva mai repejor. Sincer, pe drumurile noatre, in afara de autostrada nu prea ai pe unde sa te duci cu mai mult de 130, ori consumul de autostrada este alta poveste.
In concluzie iti doresc succes in ceea ce ti-ai propus si sa auzim numai de bine. O sa urmaresc cu interes rezultatele.
alexc4
Numar Inmatriculare: B 688 SKN

Mesaj de alexc4 »

sincer nu inteleg cum ai reusit sa scoti o medie de 8 la mers in bucuresti cu un motor de 1.6 benzina.
C4 VTS 2.0HDI black
ex c4 1.6 16v black in transformare
mituc

Mesaj de mituc »

Silviu Mustata scrie:Nu am sustinut ca nu ma intereseaza consumul, insa nu fac un capat de tara din aceasta.
Ah, ok, am inteles acum ce voiai sa spui.
alexc4 scrie:sincer nu inteleg cum ai reusit sa scoti o medie de 8 la mers in bucuresti cu un motor de 1.6 benzina.
Seara dupa 11.

Juliu
Numar Inmatriculare: B-14-KWD

Mesaj de Juliu »

Aceeasi zona, nordul capitalei si Kiseleff, la Sectia 2, cand a fost necesar, acelasi VTi.
Toate motoarele actuale, mici, pe benzina, indeosebi sub 1.6, au o forma sau alta de distributie variabila, pentru reducerea consumului de carburant.
Nu vad nici un motiv sa fiti carcotasi :D ::P .

Imagine
Citroen C4, 1.6 vti
Imagine
Silviu Mustata

mituc scrie:
Silviu Mustata scrie:Nu am sustinut ca nu ma intereseaza consumul, insa nu fac un capat de tara din aceasta.
Ah, ok, am inteles acum ce voiai sa spui.
alexc4 scrie:sincer nu inteleg cum ai reusit sa scoti o medie de 8 la mers in bucuresti cu un motor de 1.6 benzina.
Seara dupa 11.
Dimineata, pana in 07.00, dupamiaza dupa 16.00, iar cu Drumul Taberei si zona adiacenta, la aceleasi ore, sunt in contrasens cu aglomeratia.
Daca este cazul postez foto.
alex82
Alex Ploiesteanu'

Mesaj de alex82 »

@Juliu , tu ai viteza medie in Buc 41km/h ? :shock:
Imagine
Scrie răspuns

Înapoi la “Jurnal de Bord”