Silviu, desigur sint niste lucruri pe care ti le asumi oricit ai da pe masina. O masina de aproximativ 1300-1400kg precum C4 va lua 10-12 in oras indiferent ca e luata ieri de noua cu 15-20k EUR sau e un model din 2000 si a fost luata cu 4k EUR.
Practic toate lamentarile astea cu privire la consum vin de la diferentele dintre consumul in diverse conditii si cel dat de producator care e folosit ca reper atit pentru cei care se victimizeaza raportind cosumuri cu 20-40% mai mari cit si cei care se intrec in apa rece facind tot posibilul ca la un drum mai lung sa-si gaseasca drept singura distractie sa scoata un consum sub cel dat de producator, eventual mai mic decit al altuia care a scos si el la rindul lui un consum mai mic decit cel dat de producator.
Si sa nu ma contraziceti ca stiu exact cum merg treburile, ma numar si eu printre acei concurenti in apa rece (sau m-am numarat cind ma mai interesa consumul redus, ca aveam cu ce, ca acum mi-o iau grav daca incerc sa scot consum mic

).
Insa de aici pina la a afirma ca nu te intereseaza consumul... e cale relativ lunga. Pe mine daca nu m-ar interesa consumul as face 300km pe zi cu masina. din care 200 doar de distractie. Si ar mai trebui sa fac cite o revizie la fiecare 2 luni sau ceva. Si ar mai trebui sa schimb cite 2 rinduri de pneuri pe anotimp, 4 pe an. Si 3 seturi de placute si un set de discuri pe an, Etc. Ca banuiesc ca daca nu te intereseaza consumul nu te intereseaza nici celelalte costuri.
Sau, sa zicem ca nu faci kilometri in plus de placere, ci doar pe cei pe care tre' sa-i faci ii faci in forja maxima pe acolo pe unde se poate, si astfel in loc sa scoti 6l/100 mediu la un drum lung facut cu viteze maxime de maxim 120-130 il faci cu 10, mergind cu pedalele de frina si acceleratie in regim on/off, fara nici o dozare intermediara.
Pai hai sa vedem, la un drum Iasi-bucuresti-iasi (scenariu aleatoriu in care insa ma recunosc ca actor): 2x400km. La 6l/100 inseamna 48l pentru 800km, deci il faci cu un plin, cost total: aproximativ 290RON, durata cam 2x5.5 ore . La 10l/100 inseamna 80l adica aproximativ 480RON in cam 2x4.5 ore.
Acuma daca tu vrei sa-mi spui mie ca esti dispus sa zvirli cite 200RON in vint (pentru ca in vint se duc

) doar pentru ca nu te intereseaza consumul atunci ori iti permiti un WRX STI sau Lancer EVO si ti-ai luat totusi un C4 doar pentru design (si, de ce nu, si comunitatea Club C4) ori ce ai vrut sa spui nu ai dublat cu suficiente argumente si informatii incit sa te intelegem noi.
In plus, toate masinile din ziua de azi au cutiile de viteze etajate pentru consum optim. Si sa-ti dau un exemplu: Mazda 3 GTA 2.0i 150cp 2004: 0-100 in 9s sau ceva, se pot scoate si 8.5s. Mazda 3 TX Cacat i-Don't-Stop sau ceva, 2.0i 151cp (cu 1 in plus): 0-100 in 10.4s. De ce? Pentru ca are o cutie in 6 trepte etajata ca la un diesel cred (cutia in sine e aceeasi ca la 3TGA 2004-2008, insa raportul final e mai mare). E neinteresant ca are un top speed mai mare daca pina acolo accelerezi ca un tataie.
Asadar nu numai posesorilor le pasa de consum, producatorii au receptionat deja mesajul si au ajustat produsele lor in consecinta. Astfel, masinile consuma mai putin, sint mai silentioase, sint mai comode in mers ca tre' sa schimbi treptele cam odata la 2 saptamini, etc, dar acceleratii - ioc! Si oricum, vor spune majoritatea, rar ai nevoie de asa ceva, pentru ca oricum in 99% din timp nu calci pedala pina la 100% ci maxim 75%.