Offtopic Room !

Discutii despre orice va taie capul
Scrie răspuns
chainsaw
Numar Inmatriculare: B-58-HDY

Re: Offtopic Room !

Mesaj de chainsaw »

frana supradimensionata (sau la standardele de acum 15-20 de ani, dimensionata normal -totusi, pentru corectitudine, trebuie mentionat ca C4 sta bine aici-) va opri vechiculul pana sa se rupa aderenta, si ABS-ul nici n-ar mai apuca sa intre sa "corecteze".

considerand un punct de pe marginea unui cerc cu o raza R, acesta va parcurge la o rotatie completa 2*pi*R. un disc mai mic, va parcurge la o rotatie completa 2*pi*r, deci mai putin. asadar, considerand etrieri aproape identici, un disc cu raza R s-ar incalzi mai greu, iar forta de frecare intre placute si disc, s-ar efectua pe o suprafata mai mare, iar blocarea discului ar fi ingreunata. Adica: ce inseamna de fapt blocarea discului? egalarea fortei de frecare dintre acesta si placute (presupunand ca frana a fost aplicata la maxim, deci presiunea lichidului de frana in pistonas e maxima), cu forta centrifuga (cred, imi scartaie putin fizica momentan) cu care discul se invarte, rezultata din viteza unghiulara a acestuia. ei, cu cat viteza unghiulara e mai mare, cu atat forta ce invarte discul e mai mare, asadar aceasta egalare se va face mai tarziu, insa dupa mai putine rotatii complete ale discului, decat la un disc mai mic (care se blocheaza mai usor, insa face mai multe rotatii complete)

sper ca s-a inteles ceva din ce'am scris, si ca n-am aberat total, for that matter :))
2007 Citroën C4 VTR 1.6i 110cp
1988 Citroën BX 1.9 GTi 16V, 160cp ... din pacate, vandut.
Supermoderator

Mesaj de Mihay »

ba ma doare capul ::P mai zi de testele alea cum le facem
chainsaw

Mesaj de chainsaw »

scot eu siguranta, si facem vineri la intalnire. ma gandeam asa:

3 teste:
1. franare cu pedala la fund cu ABS
2. franare cu pedala la fund fara ABS
3. franare controlata fara ABS

ma duc pana la masina sa vad dac'o gasesc ... pe sub capacu' ala de deasupra bateriei parca erau niste sigurante nu?

Mesaj de Shadow »

Tu poti sa faci ce vrei, dar ca sfat, lasa siguranta acolo!!!
Mitsubishi Evolution X MR - Wicked White

Honda Civic Type-R FN2 - Milano Red (ex)

C4 coupe - Inferno Red (ex)
vlad
CREATIVE TECHNOLOGIE
Marca si model masina: Citroen C4, 1.6 HDI
Numar Inmatriculare: BH 57 ELA

Mesaj de vlad »

Chainsaw nu prea am obtinut raspunsul dorit. Cred ca nu m-am exprimat nici eu ca lumea. Sa incerc altfel. O masina frineaza si la un moment dat se pierde aderenta din cauza frinarii. Cum poate niste modificari la frina sa schimbe acel moment in care se pierde aderenta. Nu e nevoie tot de aceeasi forta pt a rupe aderenta si cu o frina si cu alta, ca doar masina nu isi modifica nici cauciucurile nici viteza nici masa. Ca acea forta o obtii mai usor punind niste discuri mai mari si placute cu coeficient mai mare de frinare sau o obtii mai greu cu frina stock e alta treaba, nu ma interesaeaza cum obtii acea valoare a fortei.
Si ai grija la acea siguranta pt ca pe ea e si ESP-ul si electropompa hidraulica de la directie. Deci vei avea si directia mecanica.
Black pearl, 1,6 HDI, 90 caluti.

ImagineImagineImagineImagine
Mihay
Supermoderator

Mesaj de Mihay »

chainsaw stai draq la un loc sa nu nenorocesti masina. suna si tu la service inainte s-o scoti si nu face testul daca nu filmam :ya
chainsaw

Mesaj de chainsaw »

evident ca filmam. m-am intors acu' de la masina, am localizat siguranta, se ocupa NUMAI de ABS si/sau de ESP ... ce ai citit tu, vlad, e siguranta ptr esp de sub bord, care intr;adevar controleaza si eletropompa. siguranta ce se ocupa doar de ABS/ESP e sub capota, e de 10A.

n-am scos-o, ca n-aveam cu ce. cand avem cu ce sa filmam, eo-mi pun masina la dispozitie (da, merg departe cand is convins c'am dreptate, e un defect de'al meu)
Ultima oară modificat Mie Iul 29, 2009 6:23 pm de către chainsaw, modificat de 2 ori în total.
Supermoderator

Mesaj de Mihay »

ne vedem vineri la intalnire. rog pe cineva sa aduca o camera de filmat :hi
vlad
CREATIVE TECHNOLOGIE

Mesaj de vlad »

Chainsaw descarca manualul de aici: viewtopic.php?f=23&t=223" onclick="window.open(this.href);return false;
Vezi ca la pagina 122 a manualului (sau 126 a documentului) ai sigurantele de sub capota. Acolo la siguranta F7 imi zice asa; "Calculator ABS / Calculator ESP - Directie asistata" si e de 10 A. Daca e gresit acolo inseamna ca am gresit si eu.

chainsaw

Mesaj de chainsaw »

PS: nu schimbi cauciucuri sau jante, dar FRANA nu actioneaza asupra acestora, actioneaza asupra DISCULUI.

pe scurt: la ACELASI ETRIER, deci cu aceeasi presiune maxima in pistonase, un disc mai mic se blocheaza mai devreme (adica egalarea fortelor), dar dupa mai multe rotatii complete ale discului (deci pe o distanta mai mare), iar un disc mai mare se blocheaza mai tarziu, dar dupa mai putine rotatii complete ale discului (deci pe o distanta mai mica)

concluzionand: doua masini identice, cu mentiunea ca una are discuri mai mari, si una mai mici, merg cu aceeasi viteza constanta, si se apasa la maxim pe pedala de frana, in acelasi moment. dupa timpul t, masina cu discuri mai mici are rotile blocate si parcurs o distanta mai mare decat masina cu discuri mai mare, ale carei roti inca nu s-au blocat, si la care momentul in care se blocheaza rotile coincide cu momentul in care se si opreste masina.

PS2: asa "traduc" idiotii ESP-ul, prin "directie asistata", n-are treaba siguranta aia cu servodirectia. <- LE:ma insel aici, vad ca ei separa diversele functii cu liniuta .. ma mai duc o data pana la masina dupa manual, la mine parca nu scria directie asistata

Mesaj de chainsaw »

m-am intors de la masina cu manualul si confirm: la mine in manual, la "F7", scrie doar "calculator ABS/ calculator ESP"
CREATIVE TECHNOLOGIE

Mesaj de vlad »

Si ai siguranta separata pe directie asistata ? Interesant de ce manualele difera. Credeam ca partea de sigurante sint la fel la toate masinile indiferent de motorizare si doatri.

chainsaw

Mesaj de chainsaw »

n-am gasit directia trecuta la sigurante, ma mai uit.

inca o chestie, in pdf-ul acela, pagina e 122, la mine in manual e 118
CREATIVE TECHNOLOGIE

Mesaj de vlad »

Imposibil sa nu ai siguranta pe electropompa. Ori nu au trecut-o in acel manual ori nu ai observat-o. Mai uita-te.

chainsaw

Mesaj de chainsaw »

corect. "F4" din bord e si ptr "directie asistata". Observa ca pe .pdf nu apare acolo.

Înapoi la “Cafenea”