considerand un punct de pe marginea unui cerc cu o raza R, acesta va parcurge la o rotatie completa 2*pi*R. un disc mai mic, va parcurge la o rotatie completa 2*pi*r, deci mai putin. asadar, considerand etrieri aproape identici, un disc cu raza R s-ar incalzi mai greu, iar forta de frecare intre placute si disc, s-ar efectua pe o suprafata mai mare, iar blocarea discului ar fi ingreunata. Adica: ce inseamna de fapt blocarea discului? egalarea fortei de frecare dintre acesta si placute (presupunand ca frana a fost aplicata la maxim, deci presiunea lichidului de frana in pistonas e maxima), cu forta centrifuga (cred, imi scartaie putin fizica momentan) cu care discul se invarte, rezultata din viteza unghiulara a acestuia. ei, cu cat viteza unghiulara e mai mare, cu atat forta ce invarte discul e mai mare, asadar aceasta egalare se va face mai tarziu, insa dupa mai putine rotatii complete ale discului, decat la un disc mai mic (care se blocheaza mai usor, insa face mai multe rotatii complete)
sper ca s-a inteles ceva din ce'am scris, si ca n-am aberat total, for that matter