PS: de transpirat , mi`au transpirat mainile pe volan
FUGE SPATELE [ povesti ]
- alex82
- Alex Ploiesteanu'
- Marca si model masina: Peugeot 407 , 2.0 HDI
Re: FUGE SPATELE [ povesti ]
nu stau sa citesc 5 pag , dar in concediul asta am mers prin cehia , care are o portiune de autostrada ( 50-100 de km , nu am stat sa ma uit exact ) facuta din placi de beton , care la imbinarea lor era mai urata ca Buc-Pitesti... masina topaia efectiv , dar la 170km/h in curbe in conditii de ploaie , nu am simtit nici o clipa ca ar fugi spatele
2 pers , in spate un woofer si 2 trollere... dar cel mai important , dupa mine , a fost echiparea masinii cu cauciucurile de iarna
asta in conditiile in care pe niste panouri electronice mi se arata ca temp exterioara e de 1*C iar cea a asfaltului de 4*C
- SonyAD
- Numar Inmatriculare: B 07 VDL
Mașinile PSA au suspensii sofisticate setate f. bine. Se comportă exact cum ar trebui să se comporte un FWD care nu e făcut să fie condus de femei. Suspensia de pe 206, de exemplu, lansat în '98 este în continuare din cele mai bune din clasa subcompactă, dacă nu cea mai bună. Situația este similară la celelalte mașini PSA.
Peugeot 407 are dublu wishbone pe față cu control al unghiului de cădere de aproape de flanșa amortizorului, multi-link pe spate - posibil autovirantă (prin bieleta de stabilizare orizontală). Asta pe o mașină lansată în 2004. Renault Laguna 3, inclusiv varianta GT, au McPherson pe față, ca la 206-ele meu, și punte rigidă pe spate, ca la Logan și Dacia 1310 sau orice Renault de pe drumuri.
Toate astea sunt făcut pt. a insufla un caracter supraviratoriu unor mașini FWD. Pentru handling. Viteză de răspuns, grade pe secundă viteză de întoarcere, etc.
Problema e că noi sau pneurile de pe mașină uneori/adesea nu ne ridicăm la nivelul necesar stăpânirii mașinilor noastre. Vorbesc din experiență pt. că și eu am făcut un pocinog cu mașina, într-o seară în Piața Constituției. Umblam cu pneurile de pe spate vechi de 10 ani de zile. Tocmai începuse să picure afară, pe filmul subțire de praf de pe asfalt. Am intrat prea tare în curbă de pe Libertății stânga spre 13 Septembrie, mi-a fugit spatele și am făcut greșeala să calc frâna. Oricum, poate tot acolo ajungeam.
Am lovit întâi cu dreapta-spate apoi cu dreapta față.
Urmări:
- pivot smuls din basculă și blocat în port-fuzetă.
- bascula contorsionată îngrozitor.
- capăt de bară smuls de pe port-fuzetă, înțepenit între brațul de prindere de pe port-fuzetă și discul de frână.
- capăt de bară și bieletă direcție îndoite.
- articulația interioară (dinspre cutie) a planetarei lungi distrusă complet, se scurgeau rulmenții ac din tripodul făcut praf.
Oricum, după părerea mea, nu pneurile Michelin de fabrică de pe spate au fost problema, nici eu, ci pneurile nou-nouțe turcești de pe față, Lassa Impetus 2. F. bune la frânare dar varză în viraje în comparație cu vechile Michelin de pe față.
Cel puțin așa mi s-au părut la început. Dar nici acum, după ce și-au făcut rodajul, parcă nu se compară cu pneurile Michelin pe care le avusesem pe față.
Cu pneurile vechi nu am pățit niciodată așa ceva deși trăsesem mult mai urât de mașină în jurul Casei Pop. pe ploaie decât atât.
Peugeot 407 are dublu wishbone pe față cu control al unghiului de cădere de aproape de flanșa amortizorului, multi-link pe spate - posibil autovirantă (prin bieleta de stabilizare orizontală). Asta pe o mașină lansată în 2004. Renault Laguna 3, inclusiv varianta GT, au McPherson pe față, ca la 206-ele meu, și punte rigidă pe spate, ca la Logan și Dacia 1310 sau orice Renault de pe drumuri.
Toate astea sunt făcut pt. a insufla un caracter supraviratoriu unor mașini FWD. Pentru handling. Viteză de răspuns, grade pe secundă viteză de întoarcere, etc.
Problema e că noi sau pneurile de pe mașină uneori/adesea nu ne ridicăm la nivelul necesar stăpânirii mașinilor noastre. Vorbesc din experiență pt. că și eu am făcut un pocinog cu mașina, într-o seară în Piața Constituției. Umblam cu pneurile de pe spate vechi de 10 ani de zile. Tocmai începuse să picure afară, pe filmul subțire de praf de pe asfalt. Am intrat prea tare în curbă de pe Libertății stânga spre 13 Septembrie, mi-a fugit spatele și am făcut greșeala să calc frâna. Oricum, poate tot acolo ajungeam.
Am lovit întâi cu dreapta-spate apoi cu dreapta față.
Urmări:
- pivot smuls din basculă și blocat în port-fuzetă.
- bascula contorsionată îngrozitor.
- capăt de bară smuls de pe port-fuzetă, înțepenit între brațul de prindere de pe port-fuzetă și discul de frână.
- capăt de bară și bieletă direcție îndoite.
- articulația interioară (dinspre cutie) a planetarei lungi distrusă complet, se scurgeau rulmenții ac din tripodul făcut praf.
Oricum, după părerea mea, nu pneurile Michelin de fabrică de pe spate au fost problema, nici eu, ci pneurile nou-nouțe turcești de pe față, Lassa Impetus 2. F. bune la frânare dar varză în viraje în comparație cu vechile Michelin de pe față.
Cel puțin așa mi s-au părut la început. Dar nici acum, după ce și-au făcut rodajul, parcă nu se compară cu pneurile Michelin pe care le avusesem pe față.
Cu pneurile vechi nu am pățit niciodată așa ceva deși trăsesem mult mai urât de mașină în jurul Casei Pop. pe ploaie decât atât.

Le lion flatulent est revenu.
- Juliu
- Numar Inmatriculare: B-14-KWD
Eu cred ca erau si niste damburi in asfalt, prin urmare rotile au jucat si ai pierdut o parte din aderenta
1 - asfalt neregulat
2 - asfalt cu aderenta proasta (trebuie mers la un circuit dedicat din vest sa vedem ce inseamna de fapt asfalt. Chiar si mai aproape, la Hungaroring de exemplu)
3 - asfalt umed
4 - pneuri vechi si tocite care si-au pierdut proprietatile de acvaplanare
5 - viteza
Verdictul este clar. Nu masina este de vina ci cumulate ar fi conditiile de drum + intretinerea masinii, cireasa de pe tort ar fi viteza.
1 - asfalt neregulat
2 - asfalt cu aderenta proasta (trebuie mers la un circuit dedicat din vest sa vedem ce inseamna de fapt asfalt. Chiar si mai aproape, la Hungaroring de exemplu)
3 - asfalt umed
4 - pneuri vechi si tocite care si-au pierdut proprietatile de acvaplanare
5 - viteza
Verdictul este clar. Nu masina este de vina ci cumulate ar fi conditiile de drum + intretinerea masinii, cireasa de pe tort ar fi viteza.
Citroen C4, 1.6 vti

- emicald
- Marca si model masina: Citroen C4 thp
http://www.youtube.com/watch?v=enQxebrq ... r_embedded" onclick="window.open(this.href);return false;
Uitati-va la acest filmulet, care e amuzant prin prostia organizatorilor, si in acelasi timp relevant pentru subiectul "subvirare sau supravirare". Este foarte vizibil cum o masina cu tractiune fata este subviratoare si una cu tractiune spate e supraviratoare.
Deci, povestea cu "fuge spatele" la masini cu tractiune fata e doar atit: o poveste.
Uitati-va la acest filmulet, care e amuzant prin prostia organizatorilor, si in acelasi timp relevant pentru subiectul "subvirare sau supravirare". Este foarte vizibil cum o masina cu tractiune fata este subviratoare si una cu tractiune spate e supraviratoare.
Deci, povestea cu "fuge spatele" la masini cu tractiune fata e doar atit: o poveste.
C4
- Bogdan
- Fondator
- Marca si model masina: Citroen C4, 1.4 16V, 2005
Nu ti-as dori niciodata sa te afli in situatia in care pierzi spatele si nu stii ce sa faci! Poveste este faptul ca NU ITI POATE fugi spatele daca ai tractiune fata!
Filmuletul postat de tine este foarte interesant, insa nu demonstreaza ca daca ai tractiune fata nu iti poate fugi spatele..doar cat de varza sunt unii piloti!
Personal am fost de cateva ori in situatia cand masina a plecat de spate, mai e cineva cu un C4 aici care la fel la un viraj mai strans i a fugit spatele si printr-o minune a reusit sa tina masina, si exemplele pot continua..
Filmuletul postat de tine este foarte interesant, insa nu demonstreaza ca daca ai tractiune fata nu iti poate fugi spatele..doar cat de varza sunt unii piloti!
Personal am fost de cateva ori in situatia cand masina a plecat de spate, mai e cineva cu un C4 aici care la fel la un viraj mai strans i a fugit spatele si printr-o minune a reusit sa tina masina, si exemplele pot continua..
Octavia 3, Elegance, 2.0 TDI,DSG + Black Pack, 2013
C4 Coupe X 1.4, '05 ...a different one ...... ..
KartingClub | DS Spirit | MotorSportNews

C4 Coupe X 1.4, '05 ...a different one ...... ..
KartingClub | DS Spirit | MotorSportNews

- Tomita
- cre8or
- Marca si model masina: Citroen C4 coupe noir obsidien vtr pack +
- Numar Inmatriculare: . . AG ... OPUS
nu fuge spatele? lol
ah, daca vrem sa analizm concret cuvintele folosite, da.
absolut vorbind spatele nu "fuge" la tractiunea fata pt ca nu are tractiune pe puntea spate, doh.
dar sa pierzi spatele la tractiunea fata este cat se poate de real. asta inseamna ca spatele pierde aderenta si atunci intram in domeniul aderentei puntii spate pe o tractiune fata. lasand anvelopele la o parte, care coroborate cu un traseu necorespunzator, pot duce la o pierdere de aderenta (profil compozitie, umflare, proprietati ale anvelopei...) luam in calcul suspensia si setarea acesteia.
in cazul concret la intalnirea unor damburi diverse setup-uri produc rezultate diferite.
adica un bump (compresie) daca este prea rigida aceasta nu se va mula pe onduleurile respective destul de repede si vei simti cum iti crapa rinichii...etc...multe, multe de spus...
ideea de baza la c4 este ca poate sa piarda spatele din cauza tehnicii suspensiei spate prin incapacitatea urmaririi onduleurilor din asfalt destul de repede precum se succed acestea. si aici intervin diferentele resimtite de diferiti soferi pe aceeasi sectiune. daca mergi prea tare efectul de pendulare ar putea fi altul decat frecventa de rezonanta la care sistemul nu mai face fata...
si din nou multe altele de spus legat
ah, daca vrem sa analizm concret cuvintele folosite, da.
absolut vorbind spatele nu "fuge" la tractiunea fata pt ca nu are tractiune pe puntea spate, doh.
dar sa pierzi spatele la tractiunea fata este cat se poate de real. asta inseamna ca spatele pierde aderenta si atunci intram in domeniul aderentei puntii spate pe o tractiune fata. lasand anvelopele la o parte, care coroborate cu un traseu necorespunzator, pot duce la o pierdere de aderenta (profil compozitie, umflare, proprietati ale anvelopei...) luam in calcul suspensia si setarea acesteia.
in cazul concret la intalnirea unor damburi diverse setup-uri produc rezultate diferite.
adica un bump (compresie) daca este prea rigida aceasta nu se va mula pe onduleurile respective destul de repede si vei simti cum iti crapa rinichii...etc...multe, multe de spus...
ideea de baza la c4 este ca poate sa piarda spatele din cauza tehnicii suspensiei spate prin incapacitatea urmaririi onduleurilor din asfalt destul de repede precum se succed acestea. si aici intervin diferentele resimtite de diferiti soferi pe aceeasi sectiune. daca mergi prea tare efectul de pendulare ar putea fi altul decat frecventa de rezonanta la care sistemul nu mai face fata...
si din nou multe altele de spus legat
Led there b:LIGHT
http://www.facebook.com/OPUSWorkshop
Discutii despre personalizari LED
viewtopic.php?f=49&t=6024
Oferte personalizare cu LED interior-exterior
viewtopic.php?f=95&t=6022&st=0&sk=t&sd=a&hilit=led
http://www.facebook.com/OPUSWorkshop
Discutii despre personalizari LED
viewtopic.php?f=49&t=6024
Oferte personalizare cu LED interior-exterior
viewtopic.php?f=95&t=6022&st=0&sk=t&sd=a&hilit=led
- silviuthomas
- Numar Inmatriculare: B 81 TPP
Oricum ar fi, e ft simplu din fata calculatorului sa vorbim noi avand in vedere ca sunt asa de multe lucruri la mijloc si "consultatiile la telefon" sunt doar probabile...
"Succesuri"
"Succesuri"
-
Eddy
- Numar Inmatriculare: B-04-ECW
Si mie mi-a fugit de cateva ori spatele dar asta din cauza ca am roti cu aderenta mai mare pe fata decat pe spate si lipsa ESP-ului.
Fata: Vredestein SportRAC 3
Spate: Michelin Energy ( Cele stock ca nu le gasesc pe situl producatorului )
Ambele 205 / 55 / R16
Fata: Vredestein SportRAC 3
Spate: Michelin Energy ( Cele stock ca nu le gasesc pe situl producatorului )
Ambele 205 / 55 / R16
C4 1.6i 16v SX VTR - 110 armasari [( B - 04 - ECW )]
1) Esti pe net
2) Esti pe forumul ClubC4
3) Imi citesti semnatura
5) Nu ai observat ca lipseste punctul 4
6) Tocmai ai verificat daca exista punctul 4
7) Zambesti, sau chiar razi
1) Esti pe net
2) Esti pe forumul ClubC4
3) Imi citesti semnatura
5) Nu ai observat ca lipseste punctul 4
6) Tocmai ai verificat daca exista punctul 4
7) Zambesti, sau chiar razi
- emicald
Asa e, noi sintem doar niste soferi obisnuiti si e clar ca nu stim sa stapinim masinile in situatii limita (in cazurile nefericite cind ajungem in aceste situatii).silviuthomas scrie:Oricum ar fi, e ft simplu din fata calculatorului sa vorbim noi avand in vedere ca sunt asa de multe lucruri la mijloc si "consultatiile la telefon" sunt doar probabile...
"Succesuri"
Eu ti-as propune sa-i ceri parerea lui Claudiu David, el ne poate da un raspuns competent.
C4
- silviuthomas
Pt asta va asteptam la Claudiu David Driving Academy. 
- emicald
Nu sint multumit de raspuns.
Eu vreau un raspuns edificator pentru stabilirea tendintei in viraj a masinii asteia, Citroen C4, despre care e acest topic, si in general pentru masini cu "totul fata". De aceea as fi vrut un raspuns de la un pilot veritabil.
Nu mai am virsta, motivatia si nici banii pentru o scoala de pilotaj.
Eu vreau un raspuns edificator pentru stabilirea tendintei in viraj a masinii asteia, Citroen C4, despre care e acest topic, si in general pentru masini cu "totul fata". De aceea as fi vrut un raspuns de la un pilot veritabil.
Nu mai am virsta, motivatia si nici banii pentru o scoala de pilotaj.
C4
- silviuthomas
Ok!Fara sa ma opresc la modul in care te exprimi "Nu sunt multumit...", "Eu vreau..." o sa iti raspund la toate intrebarile tale:
1.Masinile cu tractiune au in general un caracter subvirator dar exista si exceptii.
Legat de aceasta masina Citroen C4 eu nu am mers cu ea dar l-am sunat pe Claudiu in State si mi-a raspuns in felul urmator:
Am condus acest model de masina doar pe aderenta ft scazuta si nu as putea sa fiu ft exact, dar din ce mi-am dat seama pe zapada este o masina ascultatoare docila si ft manevrabila dar cam "domnisoara".Motivul pt care ar putea sa supravireze ar fi acela ca este ft usor spatele si in ciuda a ceea ce spun multi suspensia pe puntea spate este moale nicidecum tare.Eu cand am condus-o am provocat-o sa supravireze prin tehnici de pilotaj.
1.Masinile cu tractiune au in general un caracter subvirator dar exista si exceptii.
Legat de aceasta masina Citroen C4 eu nu am mers cu ea dar l-am sunat pe Claudiu in State si mi-a raspuns in felul urmator:
Am condus acest model de masina doar pe aderenta ft scazuta si nu as putea sa fiu ft exact, dar din ce mi-am dat seama pe zapada este o masina ascultatoare docila si ft manevrabila dar cam "domnisoara".Motivul pt care ar putea sa supravireze ar fi acela ca este ft usor spatele si in ciuda a ceea ce spun multi suspensia pe puntea spate este moale nicidecum tare.Eu cand am condus-o am provocat-o sa supravireze prin tehnici de pilotaj.
- emicald
Prietene, e ceva ofensator in "nu sint multumit"???
Sau in faptul ca "eu vreau" sa lamurim un lucru?...
La urma urmei, tu ma inviti la "driving academy"...
Citez din raspunsul tau: "Eu cand am condus-o am provocat-o sa supravireze prin tehnici de pilotaj". Consider ca asta inseamna altceva decit un condus normal, deci trag concluzia ca este subviratoare la un condus normal.
Sau in faptul ca "eu vreau" sa lamurim un lucru?...
La urma urmei, tu ma inviti la "driving academy"...
Citez din raspunsul tau: "Eu cand am condus-o am provocat-o sa supravireze prin tehnici de pilotaj". Consider ca asta inseamna altceva decit un condus normal, deci trag concluzia ca este subviratoare la un condus normal.
C4
- catalin4u24
- StarShip Pilot
- Marca si model masina: Lancer Sportback
In anumite cazuri de aderenta scazuta, masina poate supravira. Ea in mod normal este subviratoare, avand tractiune fata dar se poate intampla, cum mi s-a intamplat mie sa fac acvaplanare si sa-mi plece spatele fara drept de apel.
Deci, da, in cazuri izolate masina poate supravira, dar in cazuri generale masina subvireaza.
Deci, da, in cazuri izolate masina poate supravira, dar in cazuri generale masina subvireaza.
- Juliu
- Numar Inmatriculare: B-14-KWD
Mie mi-a placut raspunsul lui silviuthomas.
Emicald ce anume mai trebuie aflat, doar ai un C4 si THP pe deasupra.
Masina are un caracter neutru si este ascultatoare, o idee de entuziasm in curbe. Fortata va face fata, fortata peste limita va avea comportament subvirator pana la un punct cand cumulate anumite conditii sau prin tehnici de pilotaj va fi invers, caracter supravirator.
In conditii speciale, asfalt umed, damburi, pietricele cu praf etc si daca este fortata peste limita bunului simt poti avea surprize neplacute.
Da, spatele fuge mai usor decat la alte masini cu tractiune fata.
Spre exemplu, cu Cielo, luat curbele in forta, mergea inainte ca o caramida. Nu intra intr-un 8 sau nu fugea spatele nici sa stai intr-un picior sa canti cucurigu.
In general un comportament usor neutru pe o masina cu tractiune spate este ideal pentru o tura rapida pe circuit. Silviu, am dreptate?
Emicald ce anume mai trebuie aflat, doar ai un C4 si THP pe deasupra.
Masina are un caracter neutru si este ascultatoare, o idee de entuziasm in curbe. Fortata va face fata, fortata peste limita va avea comportament subvirator pana la un punct cand cumulate anumite conditii sau prin tehnici de pilotaj va fi invers, caracter supravirator.
In conditii speciale, asfalt umed, damburi, pietricele cu praf etc si daca este fortata peste limita bunului simt poti avea surprize neplacute.
Da, spatele fuge mai usor decat la alte masini cu tractiune fata.
Spre exemplu, cu Cielo, luat curbele in forta, mergea inainte ca o caramida. Nu intra intr-un 8 sau nu fugea spatele nici sa stai intr-un picior sa canti cucurigu.
In general un comportament usor neutru pe o masina cu tractiune spate este ideal pentru o tura rapida pe circuit. Silviu, am dreptate?
Citroen C4, 1.6 vti