Vreau sa imi spun si eu oful. Macar sa ii dau drumul din piept, daca factorii decizionali hotarasc pe principii obscure, si neloiale. Este vorba de taxa asta de inmatriculare pentru diverse autoturisme, pe principiul poluarii. Voi pleca de la ideea ca trebuie sa protejam natura si intr-adevar vehiculele mai poluatoare sa plateasca mai mult, decat cele mai putin poluatoare.
Aici dragii nostrii lideri au hotarat niste praguri, exprimate in capacitati cilindrice nicidecum in emisiile poluatoare, cum si logic ar fi. Cel mai simplu exemplu ar fi comparatia unui motor diesel cu unul pe benzina. Emisiile de co2 din aceeasi capacitate cilindrica la un diesel este mai mica decat la o benzinara. Si acest stindard este ridicat cu orice ocazie prinsa de producatorii auto. Dar, un mare dar, dieselul emana o gramada de alti compusi chimici care cu toate filtrele lor de particule pe motoarele neingrijite corespunzator tot vor fi expulzate in atmosfera. Si cum in Romania 90% dintre dieseluri sunt sh, aduse de diversii bisnitari, starea lor tehnica este reprobabila. Pt ca nici proprietarii de aici habar n-au sa utilizeze un motor turbo diesel (fumul gros si negru expulzat in fetele celorlalti participanti la trafic sta martor acestei situatii reale).
Dar totusi sa luam de bun, criteriul exprimat in grame de co2/km ca fiind foarte important pt reducerea poluarii globale si a gazelor cu efect de sera.
1. Un motor euro1 de peste 2500cmc benzina, va emana aprox 300g/km
2. Un motor euro 5 de ~1500cmc diesel, va emana aprox 120g/km.
De asemenea si consumul de combustibil este foarte diferit. Adica in cazul 1. vom avea cifre de peste 15l / 100 km, de vreo 3 ori mai mult decat cazul 2. In principiu masina din cazul 1. va circula mult mai putini km decat masina din cazul 2 nu numai, dar si din cauza diferentei de bani bagati in combustibil.
Pentru a nu vorbi vorbe, voi lua un caz concret.
Doresc achizitionarea unei a doua masini, de weekend, de plimbare, care sa fie echipata cu un motor mare pe benzina, pentru placerea condusului la mana a doua. Motorizare 2600cmc, produsa undeva prin anul ~1995. Starea tehnica va fi una impecabila, deoarece doresc o masina functionala, chiar daca va fi una de origine mai veche. Daca motorul este reconditionat, acesta va functiona practic ca nou.
Respectiva masina va parcurge maxim 4000km pe an.
deci => 4000km*300g/km=1.200.000g co2 emise intr-un an.
Am o masina obisnuita, diesel, 1600cmc, care circula anual minim 15000km.
deci => 15000km*120g/km=1.800.000g co2 emisa in acelasi an.
deci desi pentru vehicolul care a poluat mai mult in decursul aceluias an se percepe o taxa de inmatriculara insutit mai mica, totusi acesta a avut un impact mult mai mare asupra mediului.
De aceea baza de calcul a taxei care oricum era viciata ar trebui bazata efectiv pe ceea ce a produ un vehicol in anul precedent. Si asta ar trebui analizat statistic, pe baza testelor ITP la mai multe vehicule, pe baza km medii parcuri de un cetatean cu o masina. Astfel se pot realiza profile individualizate chiar si pe baza venitului familiei. Exact ca la curent electric. Ai consumat "x" km platesti conform, nu ca la gaze unde si acolo este un mare furt national, prin convertirea intre mc de gaz folosit, si calculul energetic trasnformat de ei in care platesi eficienta energetica. Daca gazul transmis are putere calorica variabila, (sigur are) atunci si plata ar trebui variabila, bazata pe scule capabila sa masoare diferentele intre puteriloe calorice diferite ale combustibilului furnizat.
Deci, ca sa nu ma pierd in detalii. Intr-o tara moderna pe baza unor statistici bine implementate (binenteles nu in romania) si a unor analize serioase se poate trece si peste furtisagul celor care si-ar da kimometrajul inapoi. Oricum vor exista mereu metode de a fura, pentru ca ce inventeaza omul, tot omul poate sa inventeze ceva si mai bun, capabil sa insele legea umana.
De ce masini care merg zeci de mii de km pe an (cele de firma, chiar daca per km polueaza putin) sa fie avantajate fata de o masina personala de weekend, care mai mult va sta parcata in garaj, o masina care va deveni de colectie in cativa ani, si care va fi dedusa de taxe oricum...
E simplu sa zici ca nu se poate realiza ceva, cand mintea umana inca nici macar nu a fost descoperita integral, si adevaratele capacitati inca ne sunt obscure. Mai avem foooarte mult pana a sjunge sa spunem cu adevarat "nu se poate"
nota..............
Sper ca nu este prea alambicata formularea mea, si chiar daca e mult de citit, mi-am eliberat gandurile. Poate o sa o si trimit la ministerul mediului, numai asa de amorul artei.
Off-ul meu
- Tomita
- cre8or
- Marca si model masina: Citroen C4 coupe noir obsidien vtr pack +
- Numar Inmatriculare: . . AG ... OPUS
Off-ul meu
Led there b:LIGHT
http://www.facebook.com/OPUSWorkshop
Discutii despre personalizari LED
viewtopic.php?f=49&t=6024
Oferte personalizare cu LED interior-exterior
viewtopic.php?f=95&t=6022&st=0&sk=t&sd=a&hilit=led
- Juliu
- Numar Inmatriculare: B-14-KWD
Re: Off-ul meu
Din doua motive cred eu:
1 - Statul este interesat sa iti ia banii. De fapt statul este este o persoana juridica, o entitate, ma refer la persoanele din spate care iau hotarari cu poleiala de lege (daca tot facem o paranteza, Boc si compania care nu mai reprezinta de mult legea si statul roman, doar se folosesc de caracterul oficial)
Principiul este, iti iei masina cu motor mare, ai bani deci cotizezi la buget. Iarba verde si florile de pe pajiste ne intereseaza mai putin.
2 - Deocamdata se pune accent pe libertatea individului. Daca treci de faza initiala (de examen ca sa spun asa), ti-ai cumparat masina, deci ai bani, ti-ai cumparat masina puternica, deci ai si mai mai multi bani (taxe, asigurari) atunci esti oarecum liber.
Implementarea unui sistem de monitorizare ar costa si ar cere costuri in permanenta. Plus ar fi multe proteste legate de constrangerea si supravegherea individului.
1 - Statul este interesat sa iti ia banii. De fapt statul este este o persoana juridica, o entitate, ma refer la persoanele din spate care iau hotarari cu poleiala de lege (daca tot facem o paranteza, Boc si compania care nu mai reprezinta de mult legea si statul roman, doar se folosesc de caracterul oficial)
Principiul este, iti iei masina cu motor mare, ai bani deci cotizezi la buget. Iarba verde si florile de pe pajiste ne intereseaza mai putin.
2 - Deocamdata se pune accent pe libertatea individului. Daca treci de faza initiala (de examen ca sa spun asa), ti-ai cumparat masina, deci ai bani, ti-ai cumparat masina puternica, deci ai si mai mai multi bani (taxe, asigurari) atunci esti oarecum liber.
Implementarea unui sistem de monitorizare ar costa si ar cere costuri in permanenta. Plus ar fi multe proteste legate de constrangerea si supravegherea individului.
Citroen C4, 1.6 vti

- Tomita
- cre8or
eu stiu realitatea, dar vreau sa pun pe "hartie" si sa le dovedesc ca ata alba cu care cos ei minciunica asta e f subtire si se rupe. pentru a afla datele de circulatie este foarte simplu, accesand doar informatii generale, de la service-urile auto.
adica la revizie, itp declari km parcursi. se stie de la finante ca ai 3 copii si un venit declarat de x lei. cu o divizie economica (de fapt manageriala cu un marketing dezvoltat) profesionista poti sa extrapolezi informatiile (daca tot statul roman este srl pentru unii si altii) si sa faci profile pentru "clientii tai". banii oricum exista, MULTI si foarte MULTI, si care se cheltuiesc aiurea. asa macar ne-sr si putea verifica corectitudinea.
de asemenea exista acel spritmonitor care iti face si calculul de consum si de aici rezulta si poluarea in g/km.
Ca o concluzie in decurs de 3-5 ani pot sa pun la punct un istoric cu o abatere suficient de mica pentru a reforma sistemul acesta de taxare, care va fi mult mai real, si acceptat de multi.
daca omul are ARO cu motor 2500 si nu isi permite "prafuitor" ca plm e 15k euro, si isi face treaba cu el, de ce sa plateasca un cuantum fals, cand poate sa plateasca exact cat foloseste. prin anii 90 erau acele vacante in tip sharing din strainatate. nu mai stiu acum cum e. si la masini la fel.
plateai o taxa anuala, si 2 saptamani pe an faceai vacanta acolo. cheltuielile erau ok, si erai multumit pt o locatie frumoasa intr-o vila frumoasa, nu in nustu ce hotel infect asa zis de 3-4 stele.
Eu sunt dispus sa particip la un program pilot de asa natura, dar probabil dupa ce voi ajunge pe treapta 2. Momentan ma pregatesc abia la prima.
Nah, daca ajung eu presedinte sigur voi face schimbari. In favoarea mea si alor mei
Votati-ma si va ajut apoi. Dar stai asta e lozinca si astora de acum
. Ce pervers sunt...Ce mai, un bun politician. Imi zicea cineva ca am vrajeala multa in mine, si ca mi-ar sta bine acolo.
Am ajuns la bucuresti, acum tre sa dau din coat(i)e
adica la revizie, itp declari km parcursi. se stie de la finante ca ai 3 copii si un venit declarat de x lei. cu o divizie economica (de fapt manageriala cu un marketing dezvoltat) profesionista poti sa extrapolezi informatiile (daca tot statul roman este srl pentru unii si altii) si sa faci profile pentru "clientii tai". banii oricum exista, MULTI si foarte MULTI, si care se cheltuiesc aiurea. asa macar ne-sr si putea verifica corectitudinea.
de asemenea exista acel spritmonitor care iti face si calculul de consum si de aici rezulta si poluarea in g/km.
Ca o concluzie in decurs de 3-5 ani pot sa pun la punct un istoric cu o abatere suficient de mica pentru a reforma sistemul acesta de taxare, care va fi mult mai real, si acceptat de multi.
daca omul are ARO cu motor 2500 si nu isi permite "prafuitor" ca plm e 15k euro, si isi face treaba cu el, de ce sa plateasca un cuantum fals, cand poate sa plateasca exact cat foloseste. prin anii 90 erau acele vacante in tip sharing din strainatate. nu mai stiu acum cum e. si la masini la fel.
plateai o taxa anuala, si 2 saptamani pe an faceai vacanta acolo. cheltuielile erau ok, si erai multumit pt o locatie frumoasa intr-o vila frumoasa, nu in nustu ce hotel infect asa zis de 3-4 stele.
Eu sunt dispus sa particip la un program pilot de asa natura, dar probabil dupa ce voi ajunge pe treapta 2. Momentan ma pregatesc abia la prima.
Nah, daca ajung eu presedinte sigur voi face schimbari. In favoarea mea si alor mei
Votati-ma si va ajut apoi. Dar stai asta e lozinca si astora de acum
Am ajuns la bucuresti, acum tre sa dau din coat(i)e
- Juliu
- Numar Inmatriculare: B-14-KWD
Tomita scrie:eu stiu realitatea, dar vreau sa pun pe "hartie" si sa le dovedesc ca ata alba cu care cos ei minciunica asta e f subtire si se rupe.
Si eu incerc sa iti spun ca visezi cai verzi pe pereti. Chiar nu vezi ce vremuri traim si cine sunt reprezentantii nostri?. Manipularea cu parfum de lege este cea mai subtila si mai nenorocita forma de oprimare.
Ii doare fix in fund, poti sa ai tu dreptatea dreptatii.
Citroen C4, 1.6 vti

- catalin4u24
- StarShip Pilot
- Marca si model masina: Lancer Sportback
Sa stii ca o gandire ca a ta ar fi de ajutor pusa undeva si eu te-as vota si presedinte, dar, te-ai lupta cu morile de vant, te-ai pisa contra vantului in timp ce morile bat spre tine, si deci, ai face pipi pe tine.
Adica, nu poti sa razbesti contra unui sistem corupt...., au mai fost si altii, care ori s-au lasat pagubasi ori s-au corupt si ei. Daca intri intr-un sistem pătat, nu poti sa nu te pătezi. N-ai cu cine...
La noi e grava situatia, cat se poate de grava, daca ar fi o boala ar fi in ultima faza...
Stiu, e bine cand vezi ca cineva vrea sa faca ceva cu adevarat bine, sa ajute, dar nu, nu se mai poate face nimic, din pacate.
Ori ne obisnuim cu ideea si incercam sa razbim cum putem sa ne fie cat de cat bine, ori plecam din tara asta dar acolo vom fi mereu vazuti ca niste parveniti, niste sclavi... niste tigani.
Ne-am nascut cu un handicap, suntem romani.
Adica, nu poti sa razbesti contra unui sistem corupt...., au mai fost si altii, care ori s-au lasat pagubasi ori s-au corupt si ei. Daca intri intr-un sistem pătat, nu poti sa nu te pătezi. N-ai cu cine...
La noi e grava situatia, cat se poate de grava, daca ar fi o boala ar fi in ultima faza...
Stiu, e bine cand vezi ca cineva vrea sa faca ceva cu adevarat bine, sa ajute, dar nu, nu se mai poate face nimic, din pacate.
Ori ne obisnuim cu ideea si incercam sa razbim cum putem sa ne fie cat de cat bine, ori plecam din tara asta dar acolo vom fi mereu vazuti ca niste parveniti, niste sclavi... niste tigani.
Ne-am nascut cu un handicap, suntem romani.
- Tomita
- cre8or
las sa fiu eu ala visator si idealist si sa ma bat cu morile de vant. mai e unu binecunoscut care se lupta cu orile de vant pt telul sau, pentru onoarea sa, pentur iubirea sa. ba stiu foarte bine sistemul, si nu zic ca il voi infrunta head-on.
basescu e un exemplu excelent pt ceea ce zic. si el a invatat de la altul dinaintea sa. te dai pe langa ala puternic si ii faci jocul, dar in paralel iti urzesti propria intentie. incet, incet acaparezi sistemul fara sa se prinda cineva. si acum taie si spanzura. nu zice nimeni pas. si daca zice are omul la interceptari care ii ofera informatiile necesare.
dar in fine acum o dam in diverse, si n-as vrea sa imi poluez topicul
ideea este ca ma oftica ca n-am putere sa dau inapoi. si singur nu voi reusi, si nici ceilalti. puterea a in grup, nu sa ne demoralizam ca n-ai cum sa lupti cu sistemul. ba da. sistemul mereu a fost doborat, invata istorie. si a fost inlocuit de cel nou, care la randul sau a fost inlocuit. nimic NU este ABSOLUT. orice este relativ la un punct de referinta si daca stii sa aranjezi piesele in favoarea ta, sah-ul este asigurat. deci multumesc de parerea ta Juliu, dar
Daca vrei poti.
PS: ca un ps mic, incet dar sigur voi demonstra asta, si voi aminti tuturor ca este valabila. Trebuie doar sa nu cedezi, sa nu te opresti, sa mergi inainte cu toate morile de vant si cu tot pisatul (scuzati vulgaritatea) tau in fata...
basescu e un exemplu excelent pt ceea ce zic. si el a invatat de la altul dinaintea sa. te dai pe langa ala puternic si ii faci jocul, dar in paralel iti urzesti propria intentie. incet, incet acaparezi sistemul fara sa se prinda cineva. si acum taie si spanzura. nu zice nimeni pas. si daca zice are omul la interceptari care ii ofera informatiile necesare.
dar in fine acum o dam in diverse, si n-as vrea sa imi poluez topicul
ideea este ca ma oftica ca n-am putere sa dau inapoi. si singur nu voi reusi, si nici ceilalti. puterea a in grup, nu sa ne demoralizam ca n-ai cum sa lupti cu sistemul. ba da. sistemul mereu a fost doborat, invata istorie. si a fost inlocuit de cel nou, care la randul sau a fost inlocuit. nimic NU este ABSOLUT. orice este relativ la un punct de referinta si daca stii sa aranjezi piesele in favoarea ta, sah-ul este asigurat. deci multumesc de parerea ta Juliu, dar
Daca vrei poti.
PS: ca un ps mic, incet dar sigur voi demonstra asta, si voi aminti tuturor ca este valabila. Trebuie doar sa nu cedezi, sa nu te opresti, sa mergi inainte cu toate morile de vant si cu tot pisatul (scuzati vulgaritatea) tau in fata...