Aer conditionat-radiator habitaclu/o-ringuri
-
ZLD_C4
- Numar Inmatriculare: B-XX-ZLD
Aer conditionat-radiator habitaclu/o-ringuri
Va salut
, din pacate primul post pe acest forum este legat de o problema pe care o am cu aerul conditionat.Am cumparat masina acum aprox 1 saptamana (C4 coupe 1.6 HDI 92cp) si pe langa cateva piese de schimbat la articulatii si facut mai este si problema aerului conditionat care nu functioneaza si de care a ramas acum sa ma ocup.Am inceput prin a incarca instalatia cu freon la un service cu tot cu substanta revelatoare pentru a descoperi eventuale scurgeri (trebuia sa fie un motiv pentru care presiunea in instalatie era fff mica).Aerul conditionat a functionat 2 zile dupa care am fost la service si s-au verificat conductele pentru AC negasind nimic in compartimentul motor.Apoi am fost la cineva care a avut ideea sa se uite cu lampa UV si in interior si a gasit la gura de ventilatie de la picioarele soferului mici stropi de freon cu substanta revelatoare.De aici concluzia ca fisura ar fi la radiator sau posibil o-ringuri cu probleme.Azi m-am apucat sa desfac toata masina pana am reusit sa demontez tulumba in care se afla radiatorul de AC care bineinteles ca este incapsulat.Acum am o dilema pentru ca nu stiu ce sa fac, se desfac tulumba cu forta si sa verific radiatorul,sa schimb doar o-ringurile de la conducte sau sa schimb toata tulumba si sa montez si clima daca tot am desfacut atata.Pentru ultima varianta nu stiu ce piese mai imi trebuiesc pe langa tulumba si display, am inteles ca mai sunt niste senzori....Poate cineva s-a lovit de problema asta si are un sfat sa imi dea...ma gandesc si la varianta mai economica sa pastrez AC fara clima insa nu stiu radiatorul in ce stare e, din cate am inteles in 90% din cazuri se duc o-ringurile acelea....Multumesc anticipat
- Dan_bv
- Numar Inmatriculare: BV-09-NCN
Re: Aer conditionat-radiator habitaclu/o-ringuri
Salut,
Nu are rost sa-ti desfaci tulumba ca sa verifici condensatorul. Incerca sa bagi presiune prin el si vezi daca scapa. Daca ai surpriza si este spart, atunci schimba tulumba cu alta din dezmembrari.
Pentru clima mai ai nevoie de cate ceva in plus fata de ce ai tu:
1. senzor de temperatura, care difera de cel simplu de AC care-l ai acum pe tulumba
2. actuatoare (electromotoare) pentru flapsuri
3. cablul de interfata intre panoul de comanda si actuatoare
4. panoul de comanda.
Apoi mai trebuie sa-i faci niste modificari prin calculator ca sa-ti recunoasca noile ORGANE.
Nu este imposibil, dar costa ceva.
Ideal ar fi sa gasesti toate piesele din interiorul masini in dezmembrari si sa le iei la grup.
Eu tocmai mi-am instalat AC pe o masina fara: viewtopic.php?f=46&t=6248" onclick="window.open(this.href);return false; , si daca te mai pot ajuta cu ceva sfaturi, documentatie, nu ezita sa intrebi!
Nu are rost sa-ti desfaci tulumba ca sa verifici condensatorul. Incerca sa bagi presiune prin el si vezi daca scapa. Daca ai surpriza si este spart, atunci schimba tulumba cu alta din dezmembrari.
Pentru clima mai ai nevoie de cate ceva in plus fata de ce ai tu:
1. senzor de temperatura, care difera de cel simplu de AC care-l ai acum pe tulumba
2. actuatoare (electromotoare) pentru flapsuri
3. cablul de interfata intre panoul de comanda si actuatoare
4. panoul de comanda.
Apoi mai trebuie sa-i faci niste modificari prin calculator ca sa-ti recunoasca noile ORGANE.
Nu este imposibil, dar costa ceva.
Ideal ar fi sa gasesti toate piesele din interiorul masini in dezmembrari si sa le iei la grup.
Eu tocmai mi-am instalat AC pe o masina fara: viewtopic.php?f=46&t=6248" onclick="window.open(this.href);return false; , si daca te mai pot ajuta cu ceva sfaturi, documentatie, nu ezita sa intrebi!
C4 coupe - A.D.2006 - 1.4 16v X - "X" and proud
Multumesc de raspuns, pozele tale mi-au fost de ajutor cand m-am apucat sa dau bordul jos, am citit topicul si ti-a iesit chiar bine lucrarea.Tulumba + panoul le-am gasit undeva la 200e, de verificat radiatorul nu stiu cum sa bag presiune pe el ca sa imi dau seama daca pierde mai ales ca nu poti vedea inauntrul tulumbei decat prin niste orificii (cel de la senzorul de temp de exemplu)...
- Dan_bv
Pai e simpla treaba.
Mergi cu tulumba la o vulcanizare in cartier, il rogi pe nene sa-ti blocheze cu un dop, o iesire a condensatorului si in celalalt, bagi aer. citesti pe manometru presiunea, si la un moment dat, daca scapa, ai pus-o de 200 euro.
Eu cred ca ti-a cerut mult prea mult, eu am dat pe tot sistemul 350 euro! Daca esti din Bucuresti, mai incerca si la alte parcuri, caci sigur se gaseste si mai ieftin. Maxim 100e pe tot, inclusiv panoul de comanda, ar fi un pret bun.
Mergi cu tulumba la o vulcanizare in cartier, il rogi pe nene sa-ti blocheze cu un dop, o iesire a condensatorului si in celalalt, bagi aer. citesti pe manometru presiunea, si la un moment dat, daca scapa, ai pus-o de 200 euro.
Eu cred ca ti-a cerut mult prea mult, eu am dat pe tot sistemul 350 euro! Daca esti din Bucuresti, mai incerca si la alte parcuri, caci sigur se gaseste si mai ieftin. Maxim 100e pe tot, inclusiv panoul de comanda, ar fi un pret bun.
Am uitat sa-ti mai spun ca o-ringurile se gasesc pe tevi, si chiar nu au cum sa ajunga picaturi in interior, scurgerea poate sa fie pe exterior pe firewall, insa pe interior sunt slabe sanse.
incearca aici:
http://www.dezmembrarimasini.ro/dezmemb ... 38691.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.dezmembrarimasini.ro/vand-pi ... 34694.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.dezmembrarimasini.ro/dezmemb ... 38691.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.dezmembrarimasini.ro/vand-pi ... 34694.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Pana la urma am dat de problema, este radiatorul de clima din compartimentul motor, am gasit pe el niste scurgeri si l-am testat la vulcanizare si are pori.De sudat am inteles ca nu tine ca va ceda in alt loc dupa sudura, ramanand astfel doar varianta unuia nou (daca iau unu sh ma gandesc ca am noroc si dau de unul identic).Insa tot nu imi explic urmele alea de freon de la aerisirea din habitaclu, tulumba e curata inauntru am verificat-o si cu lampa uv si nu are freon pe acolo...oricum tot vreau sa trec pe clima daca am demontat totul asa ca inca sunt in cautare de tulumba pt clima (de display se pare ca as face rost)...
Cei de la nr. alea de telefon nu prea raspund.Am incercat la altii, unul m-a amuzat cu un pret de 400e doar pentru tulumba
.Mai insist.
Cei de la nr. alea de telefon nu prea raspund.Am incercat la altii, unul m-a amuzat cu un pret de 400e doar pentru tulumba
-
ZLD_C4
Later edit : Am vorbit cu cineva din Bucuresti insa masina pe care o dezmembreaza are volan pe dreapta.Mi-a zis ca difera tulumba la cele cu volan pe dreapta fata de cele cu volan pe stanga...ma gandeam sa iau doar clapetele si senzorul de temp pt clima si sa le pun pe tulumba mea de ac normal...
- vlad
- CREATIVE TECHNOLOGIE
- Marca si model masina: Citroen C4, 1.6 HDI
- Numar Inmatriculare: BH 57 ELA
Fa-mi rost de VIN-ul masinii cu volan pe dreapta sa iti zic daca intr-adevar difera, desi m-as indoi.
Pt a trece de pe AC manual pe clima automata mai bine iti iei tulumba intreaga cu instalatia electrica a acesteia, senzorul de luminozitate din plasticul displayului central si panoul de comanda care include si ECU in el.
Tulumba trebuie sa contina asa: 2 motorase actionare flapsuri mixare aer, 1 motoras selectare aeratoare, 2 senzori temperatura pt cele 2 parti, 1 senzor temperatura evaporator.
Mai trebuie itegrata noua instalatie electrica a tulumbei in instalatia electrica a masinii. Aici s-ar putea sa fie mai complicat.
Pt verificat evaporatorul (asa se numeste chestia la care ii zici tu radiator) care se afla in tulumba ar fi bine sa cauti un atelier ce are ca dotare un pistol de detectare a agentului refrigerant in aer. Inchide toate aeratoarele cu exceptia celui din stinga, selecteaza sa dea aerul doar pe aeratoarele centrale si daca pistolul detecteaza freon e logic ca ai scurgei prin evaporator in habitaclu.
Daca ar fi sa iti curga pe la o-ringuri e asa cum zicea si Dan s-ar vedea in compartimentul motor, exact unde intra conductele inspre tulumba.
Si daca intr-adevar cautati un mester bun va poate suda si radiatoarele (condensatoarele), dar e mai usor sa zici ca nu se poate si ca nu tine decit sa sudezi un astfel de radiator care cere ceva experienta. Dar daca aveti bani (cam 500 lei) logic e mai buna reparatia prin inlocuire.
Pt a trece de pe AC manual pe clima automata mai bine iti iei tulumba intreaga cu instalatia electrica a acesteia, senzorul de luminozitate din plasticul displayului central si panoul de comanda care include si ECU in el.
Tulumba trebuie sa contina asa: 2 motorase actionare flapsuri mixare aer, 1 motoras selectare aeratoare, 2 senzori temperatura pt cele 2 parti, 1 senzor temperatura evaporator.
Mai trebuie itegrata noua instalatie electrica a tulumbei in instalatia electrica a masinii. Aici s-ar putea sa fie mai complicat.
Pt verificat evaporatorul (asa se numeste chestia la care ii zici tu radiator) care se afla in tulumba ar fi bine sa cauti un atelier ce are ca dotare un pistol de detectare a agentului refrigerant in aer. Inchide toate aeratoarele cu exceptia celui din stinga, selecteaza sa dea aerul doar pe aeratoarele centrale si daca pistolul detecteaza freon e logic ca ai scurgei prin evaporator in habitaclu.
Daca ar fi sa iti curga pe la o-ringuri e asa cum zicea si Dan s-ar vedea in compartimentul motor, exact unde intra conductele inspre tulumba.
Si daca intr-adevar cautati un mester bun va poate suda si radiatoarele (condensatoarele), dar e mai usor sa zici ca nu se poate si ca nu tine decit sa sudezi un astfel de radiator care cere ceva experienta. Dar daca aveti bani (cam 500 lei) logic e mai buna reparatia prin inlocuire.
-
ZLD_C4
Merg maine sa vad o masina si daca e ok tulumba si pretul e corect o iau pe aceea.Exista posibilitatea sa iau doar clapetele si senzorul de pe cea cu clima si sa le pun pe cea cu AC normal?De condensatorul din tulumba nu imi fac probleme pt ca nu exista nici un pic de scurgere in tulumba insa daca tot am demontat tot bordul fac si upgrade-ul
.Legat de condensatorul frontal de clima, cel ce l-a verificat mi-a zis ca cedeaza pur si simplu si daca il sudez se vor forma alti pori, mai ales ca nu se observa nici o urma de piatra sau alt obiect care sa fi cauzat scurgerea in consecinta este cam compromis.Unul nou am vazut ca ar fi in jur de 600ron....mai ieftin nu am gasit
- vlad
- CREATIVE TECHNOLOGIE
- Marca si model masina: Citroen C4, 1.6 HDI
- Numar Inmatriculare: BH 57 ELA
Nu stiu daca poti pune anexele (senzorii si motorasele) de pe o tulmba cu clima automata pe una cu AC manual.
Radiatorul meu de 1 an de zile e sudat, are 3 celule anulate si uite ca e incapatinat rau si nu vrea sa cedeze. Daca zicea ca cedeaza in alta parte eu i-as zice mecanicului respectiv sa nu mai pui nimic, ca si asta nou va ceda vreodata. Ideea e ca se corodeaza si formeaza pori. Nu stiu concret de la ce se corodeaza dar eu suspectez substantele antiderapante de pe soselele noastre. Prea multe condensatoare se sparg iarna pina in primavara.
Radiatorul meu de 1 an de zile e sudat, are 3 celule anulate si uite ca e incapatinat rau si nu vrea sa cedeze. Daca zicea ca cedeaza in alta parte eu i-as zice mecanicului respectiv sa nu mai pui nimic, ca si asta nou va ceda vreodata. Ideea e ca se corodeaza si formeaza pori. Nu stiu concret de la ce se corodeaza dar eu suspectez substantele antiderapante de pe soselele noastre. Prea multe condensatoare se sparg iarna pina in primavara.
- Aiurica
- Marca si model masina: C4 2.0 VTS by Loeb
- Numar Inmatriculare: B 32 WRC
nu stiu de ce simt ca iti bagi un pai undeva facand transpalntul asta.
nu cred ca obtii mare lucru in combinatie cu la cate probleme te expui.
oricum e decizia ta si sper sa reusesti!
nu cred ca obtii mare lucru in combinatie cu la cate probleme te expui.
oricum e decizia ta si sper sa reusesti!
By Loeb no.1882 2.0 16 VVT-VTS 180 hp
By Aiurica 1.6 16v 110 hp -Sold
By Aiurica 1.6 16v 110 hp -Sold
-
ZLD_C4
Nu strica sa incerc daca tot am facut-o lata demontand masina
si eu sper sa reusesc.
Tot am cautat oferte pentru radiatorul de clima si pe majoritatea site-urilor costa 600-700 ron.Maine sun la un atelier de reparatii radiatoare sa aflu ce sanse am sa il repar pe asta si daca sunt sanse sa tina.In principiu caut unul nou insa nu ma asteptam sa coste chiar atat...momentan am oferte doar de la autokarma si unix, daca mai stiti alte firme cu preturi ok va rog sa imi recomandati si mie.
Tot am cautat oferte pentru radiatorul de clima si pe majoritatea site-urilor costa 600-700 ron.Maine sun la un atelier de reparatii radiatoare sa aflu ce sanse am sa il repar pe asta si daca sunt sanse sa tina.In principiu caut unul nou insa nu ma asteptam sa coste chiar atat...momentan am oferte doar de la autokarma si unix, daca mai stiti alte firme cu preturi ok va rog sa imi recomandati si mie.
- Dan_bv
Vlad, senzorul acela nu este la fel cu ce este standard pe masina? Este alt tip, caci nu am vazut 2 in aceeasi zona la masinile cu clima!vlad scrie: ..., senzorul de luminozitate din plasticul displayului central...
Revin cu noutati: am luat pana la urma toti senzorii si motorasele si le voi monta pe tulumba mea.Toata instalatia electrica ar veni fix pe cea pe care o am pe masina deja singura problema este cu mufa MARONIE cu 6 pini care vine pe display-ul de la climatronic, se pare ca ei nu ii gasesc pereche pe instalatia mea de pe masina.O schema ar fi utila daca as gasi...