Posibila problema cu turbina

loeb_s_c4

Posibila problema cu turbina

Mesaj de loeb_s_c4 »

Salutare,

Ieri mergeam pe A1 (Bucuresti - Pitesti) pe pilot automat cu 110km/h. Vrand sa depasesc o masina accelerez peste viteza setata, moment in care observ ca masina tragea foarte greu. Am apasat pedala mai mult spre podea ca sa ajung la 120km/h. Am zis sa-i dau a 4-a ca poate accelereaza mai repede... dar nici vorba, accelera la fel de greu. Am dezactivat si pilotul automat, dar fara nici un rezultat.

Am oprit masina, am inspectat vizual motorul, nu mirosea, nu curgea ulei... dupa care am dat sa plec iar, si cand turez motorul si bag in viteza incepe sa se auda un zgomot pe la motor, zgomot ce se simtea si in volan si in schimbatorul de viteze.

Am observat ca zgomotul venea din zona turbinei cand acceleram peste 1.900 rpm, chiar si atunci cand era scoasa din viteza.
Am reusit totusi sa ajung cu ea aseara la Cartec (reprezentanta Citroen din Pitesti), mergand cu o viteza de 60-80km/h pe autostrada. Mai mult de 95km/h nu am reusit sa prind, mai ales ca peste 2000 rpm se auzea acel zgomot la motor.

Ciudat e ca pe Lexia nu a fost gasita nici o eroare.

Nelamuririle mele ar fi:
S-a mai intalnit cineva cu asemenea simptome?
E normal ca atunci cand iti pica turbina sa aiba si zgomote sau pot sa fie zgomotele si din alta parte?
Daca iti pica turbina nu ar trebui sa apara o eroare care sa fie detectata de Lexia?

Multumesc,
Citroen C4, 2008, 1.6HDI, 92CP
vlad
CREATIVE TECHNOLOGIE
Marca si model masina: Citroen C4, 1.6 HDI
Numar Inmatriculare: BH 57 ELA

Re: Posibila problema cu turbina

Mesaj de vlad »

Exista o problema des intilnita la 1.6 HDI sa cada turbina din cauza unei amarite de site din conductele de ungere a acesteia. Chiar exista un inforapide pe problema asta si recomanda sa se elimine acele site.
Problema descrisa de tine pare a fi de la turbina cazuta. Pe Lexia clar arata posibile defecte, dar ma gindesc ca cei de la reprezentanta nu au asteptat sa aiba eroare inregistrata si daca nu a avut a zis ca nu are. Ma gindesc ca au verificat cum se realizeaza presiunea din admisie life.
E normal sa se auda zgomote pt ca daca nu ai ungere buna bucsile se uzeaza avind joc radial la ax iar paleti turbinei pot freca in carcasa.
Daca dai jos furtunul ce intra in turbina ai acces la paleti compresorului. Acolo se vad clar urme daca a frecat sau nu in carcasa. La fel se poate verifica jocul axului. Vezi ca orice turbina are joc, chiar consistent (in sensul ca se aude cum joaca axul daca il misti: clanck-clanck). Sa nu te puna sa o schimbi degeaba. Pe furtunul din inaintea intercoolerului ar trebui sa ai urme de pilitura. Presiunea in admisie se va realiza greu spre deloc, ceea ce a confirmat si mersul anevoios al motorului.
Black pearl, 1,6 HDI, 90 caluti.

ImagineImagineImagineImagine
Gabi Nedelcu
Numar Inmatriculare: TL 25 NGI

Mesaj de Gabi Nedelcu »

Din descrierea ta este turbina dusa, ar trebui sa scoata si fum albicios pe esapament. Da jos tubulatura de la turbina si verifica axul, zgomotele ar putea proveni de la atingerea palelor de corpul turbinei. O cauza ar putea fi lubrefierea insuficienta din cauza acelei site, pecare ar trebuii sa o indepartezi cat mai repede.
Citroen C4 Coupe 2006 1.6 HDI White Edition
vlad
CREATIVE TECHNOLOGIE

Mesaj de vlad »

Cam asta e sita de care vorbeam: sita c din surubul 4b
ImagineImagine

loeb_s_c4

Mesaj de loeb_s_c4 »

Multumesc pentru raspunsuri,

Am sunat azi la Cartec si mi-au zis ca e turbina dusa.
Au verificat si sita de care vorbea Vlad si au zis ca nu era infundata.
Deoarece o turbina noua e 3720 lei (fara manopera), ma gandesc sa o reconditionez pe cea actuala.

A mai reconditionat cineva o turbina de C4 si a fost multumit ulterior de ea (la modul sa nu-i cada in cateva luni)?
Daca da, unde as putea si eu sa o reconditionez in Bucuresti?
vlad
CREATIVE TECHNOLOGIE

Mesaj de vlad »

Chiar daca nu era infundata sper ca nu au montat-o inapoi.

loeb_s_c4

Mesaj de loeb_s_c4 »

Nu stiu daca au dat-o jos (eu sunt in Bucuresti si masina e in Pitesti, deci n-am comunicat cu cei de la Cartec decat telefonic), dar ma gandesc ca daca o sa-mi monteze o noua turbina, procedura specifica inlaturarea sitei, nu? (oricum o sa fiu de fata in momentul in care o sa-mi monteze noua turbina si o sa le reamintesc)

Apropo, stie cineva ce proceduri trebuiesc urmate la schimbul unei turbine? (gen sita de pe surub inlaturata, schimbat filtru de ulei + uleiul, filtru de aer, etc) - <ma gandesc ca toate aceste informatii sunt prezentate intr-o documentatie>
mihai ham
Marca si model masina: Citroen C3 Picasso,1.6 HDI
Numar Inmatriculare: VL

Mesaj de mihai ham »

loeb_s_c4 scrie:Nu stiu daca au dat-o jos (eu sunt in Bucuresti si masina e in Pitesti, deci n-am comunicat cu cei de la Cartec decat telefonic), dar ma gandesc ca daca o sa-mi monteze o noua turbina, procedura specifica inlaturarea sitei, nu? (oricum o sa fiu de fata in momentul in care o sa-mi monteze noua turbina si o sa le reamintesc)

Apropo, stie cineva ce proceduri trebuiesc urmate la schimbul unei turbine? (gen sita de pe surub inlaturata, schimbat filtru de ulei + uleiul, filtru de aer, etc) - <ma gandesc ca toate aceste informatii sunt prezentate intr-o documentatie>
stima,am si eu o intrebare:cati km ai cu masina?ms
vlad
CREATIVE TECHNOLOGIE

Mesaj de vlad »

Stiu baieti. Si era o procedura parca. Ulei si filtru ulei sigur, curatat traseu admisie iar, aici intra si curatat intercooler. O sa vad daca gasesc ceva concret.

loeb_s_c4

Mesaj de loeb_s_c4 »

mihai ham scrie: stima,am si eu o intrebare:cati km ai cu masina?ms
125.000 km (e SH adusa din Franta)
loeb_s_c4

Mesaj de loeb_s_c4 »

vlad scrie:Stiu baieti. Si era o procedura parca. Ulei si filtru ulei sigur, curatat traseu admisie iar, aici intra si curatat intercooler. O sa vad daca gasesc ceva concret.
M-am uitat si eu pe documentatia celor de la Citroen referitoare la demontatul/montatul turbinei.
Din ce am observat, ei acolo nu specifica decat ca trebuie curatat traseul admisiei (inclusiv intercooler-ul), dar de schimbat consumabile gen ulei, filtru de ulei, filtru de aer sau altceva nu zic nimic...
vlad
CREATIVE TECHNOLOGIE

Mesaj de vlad »

Daca citesti mai atent scrie clar ca se da jos intercoolerul se intoarce si se lasa 15 minute la scurs uleiul din el si se spala cu diluant.

karateka1978
Marca si model masina: C4 Grand Picasso Exclusive
Numar Inmatriculare: yy08vpf

Mesaj de karateka1978 »

care ar putea fi cauza din care pica turbina?
1.6HDI 110cp sedan 2008 negru
vlad
CREATIVE TECHNOLOGIE

Mesaj de vlad »

Asteptam sa vedem efectele si poate vom sti si cauzele.

loeb_s_c4

Mesaj de loeb_s_c4 »

karateka1978 scrie:care ar putea fi cauza din care pica turbina?
Unele din cauze ar putea fi:
- o problema cu lubrifierea, adica retinerea uleiului sau lipsa curgerii lui (la C4 din cauza unei site), precum si prezenta unor corpuri straine in ulei;
- patrunderea unor corpuri straine in rotorul turbinei sau al compresorului;
Scrie răspuns

Înapoi la “Probleme tehnice...sau mai putin tehnice”