Dupa cum se vede si in semnatura... am si diesel si benzina

. Din punctul meu de vedere fiecare are avantajele ei: la benzina "simti" motorul, il poti controla mai bine, itzi ofera satisfactia unui sunet deosebit si cred ca o prefer pt oras.
Pe de alta parte Hdi-ul nu e tocmai un tractoras (la stationare am doar un usor tremurat in schimbator fata de zguduielile simtite in alte diesel-uri cu care am avut ocazia sa fac comparatie (ford, vw)) iar in afara de varianta in care s-ar intrece benzina de 1,6 cu dieselul de 1,6 cu plecare d p loc (dupa prima treapta in care cred ca sunt cam la fel, benzina intra lansat in treapta a 2-a care cred ca face totul la cap. 0-100 pe cand motorina raspunde mai greu la schimbarea de viteza) nu imi vine in minte alta... in care benzina sa castige. La o acceleratie de la 120 la 170 dieselul cred ca urca de 2 ori mai rpd ; poate sa te apropii cu benzina daca ii dai 160 cu a 4-a.
Cred ca toti care au benzinare stiu cum e atunci cand pe o portiune de drum in rampa motorul sa nu mai poata sa accelereze, ba chiar sa incetineasca ; iar dieselul il simt cum urca "voiniceste".

Imi place mult si ideea ca pot sa merg cu 150 - viteza de croaziera si sa consum sub 7% in loc de 10% la benzina.
Daca vreau sa fac o depasire la 130 hm/h in timp scurt la benzina ar trebui ori sa vin lansat... ori sa ii dau a 4-a ceea ce e cam neplacut daca itzi e mila cat de cat de masina; aceeasi operatiune se desfasoara MULT mai natural, confortabil si mai putin stresant la motorina.
Ce imi mai place mult la HDI... daca merg relaxat (incet) si vine vr'un grabit cu cine stie ce masina ( aici nu bag in discutie si animalele cu motoare mari , "V" , "W") si vrea sa se urce pe mine ca sa ma dau din fata lui chiar daca cealalta banda e ocupata.... apas pedala de acceleratie mai hotarat si in scurt timp se face mic si se pierde in retrovizoare

) (imiplicit ii piere si tot cheful de "glume").
Pe scurt - Trebuie sa DAI TARE in benzina pt performantele HDI .
Sunt oricum curios de un test live (pt ca senzatiile sunt diferite in fiecare motorizare; opinia mea si a altor posesori de hdi fiind probabil subiectiva) si ma ofer voluntar sa particip.