asadar daca e vreun pasionat de atvuri printre noi (in afara de comandorsteel ) va invit pe forumul http://www.atvisti.ro" onclick="window.open(this.href);return false;, singurul forum independent de specialitate de la noi.
Momentan e in lucru (eu ma ocup de el).
Daca vreti sa incercati un ATV urmariti campania `DESCOPERA ATV-UL` unde va puteti urca gratuit pe un atv si va puteti da pe circuitul de la Ciolpani (langa Bucuresti, pe DN1) http://www.atvisti.ro/?showforum=134" onclick="window.open(this.href);return false; asta e sectiunea campaniei, acolo va puteti inscrie, vedea poze, pune intrebari.
Pana acum s-au organizat la Ciolpani 2 iesiri, una pe 15 si una pe 29 iunie.
Urmatoare va fi la inceputul lui August probabil.
Eu sper sa fie multi, dar nu pe drumurile publice.
ATV'ul este in esenta offroader veritabil si ar trebui interzisa circulatia acestora in orase.
Chestie de bun simt, parerea mea.
Nu cred ca asta e solutia (da, si eu sunt de aceasi parere, senzatiile tari cu un ATV le gasesti in offroad)
Solutia e identificarea acelora care se comporta necivilizat in trafic si pepepsirea lor, sa nu mai sufere toti atvistii, motocilcistii, scuteristii, etc din cauza unor nesimtiti (care sunt multi, ce-i drept)
Daca o luam dupa metoda ta ar trebui interzise si SUVurile in oras, si masinile de teren, si masinile cu > 200 Cp (ca esti in oras, nu la curse, etc)
In opinia mea, ATV-urile NU au ce cauta pe strada. Cu atat mai putin in orase.
Iar legislatia in vigoare ar trebui modificata cumva, in asa fel incat orice participant la trafic, fie el auto, fie motor, fie scuter sau biciclist, sa dea examen. Nu neaparat ca sa obtina un permis (vezi scuter/bicicleta) dar sa stie regulile de circulatie. Pentru ca sunt infernal de multi d-astia care nu au nevoie de permis, care nu stiu nici cele mai elementare reguli de circulatie.
Sa se faca razii, si prin sondaj sa li se puna 5-10 intrebari din regulament. Si nu numai celor fara permis, ci si celorlalti: moto, auto. Ca masura preventiva. Si nu sariti pe mine, pentru ca sunt extrem de multi conducatori auto si moto, care nu numai ca NU cunosc regulamentul, si cu atat mai mult, nici pomeneala sa il si respecte.
Nu e vorba numai de "soferi" civilizati. TOTI trebuie sa fie civilizati si sa respecte atat regulamentul cat si pe ceilalti participanti la trafic. Eu de felul meu sunt mai mult decat civilizat (cu mici exceptii) ... dar era sa dau de-a dura pana acum cativa motociclisti, scuteristi si biciclisti. Daca nu ma insel, bicicletele si scuterele trebuie sa mearga pe banda I. Eu merg pe banda II si ma pomenesc cu biciclistul prin stanga mea, si-mi ia fata (aici e vorba de stat in coloana, sau de mers in coloana la un semafor). La asta ma refer. El nu are ce cauta pe banda II-III decat daca schimba directia de mers (face stanga la intersectie). Merg pe banda I si vad in oglinda ca-mi vine din spate un motor sau scuter, pe dreapta. Ma dau mai la stanga, sa-i fac loc. Dar cand sunt pe banda II sau III, deja ma apuca dracii cand ii vad facand slalom. Despre asta e vorba.
Au voie sa schimbe benzile dupa regula binecunoscuta si la soferi: asigurare in oglinda - semnalizare intentie - angajare in schimbarea benzii.
Eu sincer am avut mult mai multe belele cu soferi de automobil la neasigurare decat cu astia pe motoare: idioti de taximetristi care trec brusc de pe banda II pe I sau I pe II fara sa se asigure, fara sa semnalizeze.
Sau imbecili care merg pe banda I si au obstacol in fata (de ex masina oprita cu avarii) si in loc sa dea prioritate celor de pe banda II si apoi sa schimbe si ei banda de pe I pe II si sa isi continuie drumul trag fara semnal de volan atunci cand ajung in curul celui oprit cu avarii si hop! si ei pe banda doi, la 2 cm de mine (care trebuie sa franez sa ii las pe ei sa se bage)
Ori aia care cred ca daca au SUV sa masina de 100.000 euro li se permite orice.
Eu nu vreau sa iau aparerea nimanui, sunt constient ca printre motociclisti atvisti etc sunt multi indisciplinati.
Dar imi dau seama, ca sofer auto ca si printre conducatorii auto sunt muuuuulte lichele.
Totul tine zic eu de aia de care te lovesti mai des.
Eu unul, ma lovesc mai des de conducatorii auto indisciplinati decat de motociclisti.
Si ii injur deci mai des pe primii.
In 1 an de cand am masina asta nu am avut absolut nici un incident cu scuterist/motociclist/biciclist/atvist dar destule cu alti colegi de-ai mei automobilisti cu permisul luat in Arges (asta ca sa fiu putin rau)
Din fericire nici unul nu s-a soldat cu atingerea masinilor.
Cred ca ATV'urile nu trebuie bagate in aceiasi oala cu bicicletele, scuterele si motocicletele.
4 roti vs. 2 roti.
offroader prin definitie fata de mijloc de deplasare mai rapid prin orasele aglomerate (bine, sunt si motociclete offroader veritabile, stiu prea bine pentru ca am si eu, dar astea n-au ce cauta in oras).
Vreau si eu sa vad un motiv pentru care m-as da cu ATV/Quad în oraş.
Deasemenea, ATV nu sunt in aceiasi oala cu SUV sau auto cu >200CP
Pentru acestea din urma solutia este simpla: taxarea si impozitarea usturatoare => scaderea drastica a numarului acestora.
Folosesti doar 100 din aia 600CP, ca doar intrun oras aglomerat n-ai unde sa faci curse.
De-asta zic ca exista solutia impozitarii la sange a autovehiculelor cu motoare mari, multi cai putere, poluante, etc. care va duce la scaderea drastica a numarului acestora.
E, hai sa nu ne mintim singuri....n-am vazut pana acum om care are jucarie de 600 de CP sa zica `nu ma iau la intrecere cu nimeni, merg linistit pe banda mea`
In Romania ma refer, ca in afara ma vazut.
Impozitare la sange....pai cine are 200.000 euro sa isi ia un Ferrari ori un Lamborghini va avea si cateva mii de euro pentru impozit. Nu cred ca rezolvi foarte multe.
Si in plus in Romania poti sa ai o garsoniera de 5 mp si masina super tare, masina conteaza, deci pentru ea se vor gasi intotdeauna bani.
Oricum, din partea mea sa puna impozite mari, nu e o solutie rea. Doar ca nu cred ca va rezolva problema.
Deese scrie:Au voie sa schimbe benzile dupa regula binecunoscuta si la soferi: asigurare in oglinda - semnalizare intentie - angajare in schimbarea benzii.
Neah, wrong answer!! Bicicletele si scuterele (sub 50cc), deci cei pentru care nu se cere permis.. sunt OBLIGATI sa foloseasca numai banda I. Schimbarea de banda o fac NUMAI in momentul in care fac stanga - in cazul nostru, la apropierea de intersectie.
Asta numai daca cumva nu s-a mai schimbat regulamentul intre timp.
Uite ca am gasit si unde:
Art. 100. - Vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, părţile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte. În cazul în care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru mopede, biciclete şi celelalte vehicule fără motor, acestea pot fi conduse şi pe acostament în sensul de mers, dacă circulaţia se poate face fără pericol.
Asta pentru biciclete si mopede (din cate stiu, scuterul sub 50cc, este moped)
SECŢIUNEA a 4-a
Reguli pentru alţi participanţi la trafic
§ 1. Circulaţia bicicletelor şi a mopedelor
Art. 160. - (1) Bicicletele şi mopedele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând. (2) Persoanele care nu posedă permis de conducere pot conduce mopede pe drumurile publice numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de legislaţie rutieră în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule.
(3) Dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii vehiculelor prevăzute la alin. (1) sunt obligaţi să circule numai pe această pistă. Se interzice circulaţia altor participanţi la trafic pe pista pentru biciclete.
(4) Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte casca de protecţie omologată.
Art. 161. - (1) Se interzice conducătorilor de biciclete sau de mopede:
a) să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia "Accesul interzis bicicletelor";
b) să înveţe să conducă biciclete sau mopede pe drumurile intens circulate;
c) să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;
d) să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;
e) să circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participă la competiţii sportive organizate;
f) să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
g) să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
h) să transporte o altă persoană, cu excepţia copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în faţă un suport special, precum şi a situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane;
i) să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există o cale laterală, o potecă sau un acostament practicabil, ce poate fi folosit;
j) să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;
k) să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepţia cazurilor când nu stânjenesc circulaţia pietonilor;
l) să circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, fără să îndeplinească condiţiile prevăzute la art. 14 şi 16;
m) să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă;
n) să circule cu defecţiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;
o) să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau pe moped; p) să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepţia cazurilor în care, înainte de intersecţie, trebuie să se încadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stânga;
r) să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescentreflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;
s) să conducă vehiculul fără a menţine contactul roţilor cu solul.
(2) Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate, iar conducătorii de mopede sunt obligaţi să aibă, în plus, certificatul de absolvire a cursurilor de legislaţie rutieră şi certificatul de înregistrare a vehiculului.