In rest, are ceva mai multa vana, e normal, e mai puternic.
Sa nu uiti cu informatiile cu cutia
10x
Am hdi dar scriam despre o benzinară aşă că mi-a scăpat "cetanică" pe lângă octanică.mituc scrie:Da, cu mentiunea ca motoarele de la PSA au VVT, iar benzina are cifra octanica, nu cetanica (aia e a motorinei).
Era vorba de TU5, care nu au vvt sau vvl, nu de EP6, EP6DT/S. Dar nu e exclus să ai probleme din astea şi cu EP6 din moment ce TU5 are, cred, 10.5:1 compresie iar EP6 11:1.. Thread-ul pe pugclub e despre TU5.Din căte ştiu, motoarele 1.6 benzină de la PSA nu au variable valve timing (când se deschid) sau lift (cât de mult se deschid).

Toate supapele de admisie sunt acţionate de un ax şi toate supapele de evacuare sunt acţionate de celălalt ax. Mai în clar, toate supapele de admisie sunt în linie şi toate supapele de evacuare sunt în linie. Altfel ai avea nevoie de 8 axe cu came pt. 16 valve. Galeria de admisie este de o parte a chiulasei iar cea de evacuare este de cealaltă parte, pentru toţi cilindrii.chainsaw scrie:intrebare pur stiintifica, chiar nu stiu cum e de fapt:
daca ai "opri" o axa cu came, asta nu inseamna c'ai "scoate din functiune" o supapa de admisie si una de evacuare pe fiecare cilindru? Or asa, nu e vorba nici pe departe de cilindree la cerere sau dezactivare de cilindri. Insa nu cred ca se foloseste tehnologia asta, motorul este destul de vechi, e departe de a fi foarte avansat, plus ca nici nu vad rostu', de ce n-ai avea 16v mereu???
Ce înseamnă să fie "nefolosit"? Sau oprit? Care, cilindrul sau supapaele - de admisie şi evacuare sau doar unele? Cum să fie nefolosit cilindrul? Tai injecţia şi aprinderea? Tot ai pierderi de putere din cauza inducţiei şi evacuării. Cum să nu fie folosită supapa? Nu mai apeşi pe ea? Opreşti axul cu came? Te-ai exprimat foarte clar, nu era cum să se înţeleagă altceva. Acum dai în marşarier.mituc scrie:Prin oprit voiam sa spun nefolosit, pentru ca nu ai cum sa opresti acele valve sa se deschida si sa se inchida pentru ca sint actionate mecanic de axul cu came care nu se opreste fiind si el actionat mecanic. Ma gindeam ca e evident.
Te rog frumos să îmi arăţi şi mie unde scrie că vreun motor TU5 are vvt sau vvl. Motorul EP6, realizat în colaborare cu bmw, e altceva. Adevărat, EP6 foarte probabil diferă de TU5 doar prin chiulasă şi vanos sau ce or fi primit de la bmw.mituc scrie:Si TU5JP4 ARE VVT, iar VVT functioneaza si pe baza unui set de functii implementat in ECU. Si VVT asta se ocupa cu folosirea sau nefolosirea anumitor valve in functie de turatie, sarcina, temperatura motor, si o droaie de alti parametri. Nu de alta dar daca nu ar avea VVT ar fi extrem de complicat pentru acel motor sa dea 90% din cuplu incepind de la 2000rpm.
EP6 e noua familie de 120/150cp, nu era vorba despre alea.