Intrerupere la 3000 RPM
- SonyAD
- Numar Inmatriculare: B 07 VDL
Re: 3000 RPM
Nu e recomandare. E o sugestie pt. un mic experiment să vezi cum funcţionează transmisia, în cazul în care ţi se pare o defecţiune faptul că intră mai greu în treapta întâi pentru plecarea de pe loc. Nu e necesar să turezi la 3000. Şi la 2000 vei vedea că sincronul de 1-a opune clar rezistenţă, mai mult decât dacă apeşi ambreiajul când motorul se află la relanti.
În legătură cu cealaltă problemă, cred că depinde cum e condusă maşina, din moment ce problema dispare pentru o vreme după ce maşină e condusă în afara oraşului.
În legătură cu cealaltă problemă, cred că depinde cum e condusă maşina, din moment ce problema dispare pentru o vreme după ce maşină e condusă în afara oraşului.

Le lion flatulent est revenu.
- vlad
- CREATIVE TECHNOLOGIE
- Marca si model masina: Citroen C4, 1.6 HDI
- Numar Inmatriculare: BH 57 ELA
Nu stiu despre ce cutie vorbesti tu dar la C4 (si m-as mira ca la 307 sa fie altfel) nu se gasesc toate sincroanele pe arborele secundar. Daca chair esti curios pe arborele secundar se afla sincronul de la trepetele 1 si 2, iar pe arborele primar se afla sincroanele de la treptele 3 si 4, iar in alt compartiment, tot pe acest arbore se afla sincronul treptei 5. Deci nu mai da lectii dac tu nu esti documentat.SonyAD scrie:sincroanele se află toate pe arborele secundar
Si legat de micul tau experiment nu trebuie sa turezi morul ca il turezi degeaba. Trebuie lasat ambreiajul ca se miste un pic pinioanele si incercat iar. Functioneaza in 999 cazuri din 1.000. Asta cu turatiile se fac la cutiile nescincronizate cind treci intr-o treapta inferioara.
- Mihay
- Supermoderator
Atentie SonyAd si Vlad... nu tranformati topicul intr`un flame ca nu vor fi avertismente.
Am vazut si parerea ta Sony pe club pejo despre utilizatorii acestui forum ....sentimentul este reciproc , ar fi bine daca nu ne-ai mai deranja!
Am vazut si parerea ta Sony pe club pejo despre utilizatorii acestui forum ....sentimentul este reciproc , ar fi bine daca nu ne-ai mai deranja!
- SonyAD
- Numar Inmatriculare: B 07 VDL
Să zicem că astea sunt rapoartele din transmisie:vlad scrie:Nu stiu despre ce cutie vorbesti tu dar la C4 (si m-as mira ca la 307 sa fie altfel) nu se gasesc toate sincroanele pe arborele secundar. Daca chair esti curios pe arborele secundar se afla sincronul de la trepetele 1 si 2, iar pe arborele primar se afla sincroanele de la treptele 3 si 4, iar in alt compartiment, tot pe acest arbore se afla sincronul treptei 5. Deci nu mai da lectii dac tu nu esti documentat.SonyAD scrie:sincroanele se află toate pe arborele secundar
1 - 3.455
2 - 1.870
3 - 1.148
4 - 0.822
5 - 0.660
Nu ne interesează demultiplicarea din diferenţial.
Să zicem că e cum zic eu, toate sincroanele pe arborele secundar:
5000 rpm / 0.660 = 7575 rpm pinionul de a 5-a de pe arborele secundar şi, totodată, arborele secundar.
5000 rpm / 3.455 = 1447 rpm pinionul de a 1-a de pe arborele secundar.
Deci arborele secundar se învârte la aproximativ 7500 de rpm iar pinionul de 1-a de pe arborele de secundar se învârte la ~1500 rpm. De ~5 ori mai încet. O diferenţă maximă de viteză unghiulară de 6000 de rpm, la 5000 de rpm ale motorului.
Acum să zicem că sincronul de 1-a se află pe arborele primar şi pinionul de a 5-a se află pe arborele secundar.
5000 rpm / 0.660 = 7575 rpm pinionul de a 5-a de pe arborele secundar şi, totodată, arborele secundar.
7575 rpm * 3.455 = 26171 rpm pinionul de a 1-a de pe arborele primar.
26000 rpm faţă de 5000 de rpm, cât are arborele primar. 21000 de rpm, diferenţă maximă de viteză unghiulară. Comparativ cu 6000 de rpm.
Dar nu e chiar corect. Tu ai zis că sincronul de a 3-a şi de a 4-a se află pe arborele secundar. 1, 2 şi 5 pe arborele primar. Ne aflăm atunci în a 4-a la 5000 de rpm.
5000 rpm / 0.822 = 6082 rpm pinionul de a 4-a de pe arborele secundar şi, totodată, arborele secundar.
6082 rpm * 3.455 = 21015 rpm pinionul de 1-a pe arborele primar.
21000 de rpm! 350 de rotaţii pe secundă! Într-adevăr, axul primar se învârte la 5000 de rpm, deci pinionul de 1-a de pe el se învârte 'doar' de 4 ori mai repede. Dar, în sens absolut, diferenţa de viteză unghiulară este de aproximativ 16000 de rpm. E ca şi cum pinionul s-ar învârti la 16000 de rpm pe un arbore care stă pe loc. Sincer, nu prea văd bine rulmentul pinionului ăluia.
Acum, nu ştiu cum e implementat marşarierul. Cu pinion intermediar culisant sau cu pinion intermediar fix şi craboţi pe pinionul de pe arborele secundar sau cel de pe arborele primar. Dar dacă e cu pinion intermediar fix şi craboţi pe pinionul de pe arborele primar, tot o diferenţă foarte mare de viteză unghiulară va fi.
Dar dacă tu zici că aşa este.
Mersi, dar nu ziceam că asta ar fi o soluţie la problema cuplării treptei 1. Şi nu ai nevoie de asta ca să cuplezi treapta întâi. De asta inelele sincroanelor au dinţi ascuţiţi, ca mecanismul de la pix. Ca să nu rămână dinţii cap în cap.vlad scrie:Si legat de micul tau experiment nu trebuie sa turezi morul ca il turezi degeaba. Trebuie lasat ambreiajul ca se miste un pic pinioanele si incercat iar. Functioneaza in 999 cazuri din 1.000. Asta cu turatiile se fac la cutiile nescincronizate cind treci intr-o treapta inferioara.
Mă rog, acum depinde cât supravieţuiesc, săracii.

Voiam să ştiu dacă asta este "problema" cu treapta întâi. Faptul că sincronul de pe arborele secundar nu opreşte instantaneu arborele primar şi discul de ambreiaj de la turaţia de 750 de rpm.
Experimentul l-am propus cu scop educativ, de ce nu forţa contează când manevrezi schimbătorul şi să impun un pic de respect pt. ce are de făcut sincronul treptei întâi. Tot arborele primar şi discul de ambreiaj nu sunt chiar uşoare - la relanti se învârt la 750 de rpm iar raportul de demultiplicare conferă un avantaj mecanic de 3.5 la 1 sau ceva de genul ăsta. Vezi mai sus.
Plus că am explicat mai sus de ce nu ar trebui să fie nevoie de ce zici tu acolo ca să cuplezi treapta întâi, dacă ai puţină răbdare să laşi sincronul să-şi facă treaba. E la fel ca la pixuri retractabile odată ce arborele primar a fost încetinit suficient de mult.
Dacă forţezi rişti să ciobeşti dinţişorii ăia ca în pozele de mai sus. Apoi te miri de ce nu vrea să cupleze treapta întâi.
Astea sunt toate chestii care ar trebui să se predea când eşti pregătit pt. carnet.

Le lion flatulent est revenu.
- Mihay
- Supermoderator
nu crezi ca exagerezi cam mult???? dai examen pentru permis de conducere nu de inginer auto...Astea sunt toate chestii care ar trebui să se predea când eşti pregătit pt. carnet.
- Cosma Adrian
- Numar Inmatriculare: SJ-45-ADY
...
ar trebui ,ar trebui
ce fain ar fi sa le vad pe cucoane (si nu numai)
cum se uita
cand li s-ar explica cum se invarte cu linguroiul in cutie 
C4 berlina, 1,6i ,16v (110cp),gri iceland
-
PsH
- PasHa
- Numar Inmatriculare: B 58 HDI
Stimate SonyAd, eu nu am facut facultatea de inginerie auto sau cum s-o fi chemand si nici nu am dat de carnet pentru alta clasa de cat B.
Aceasta nu este prima masina pe care o conduc.
Am inteles ca sunt niste rotite mici care sunt invartite de niste soricei si daca ma grabesc acei soricei nu mai stiu cat de repede sa invarta si din acest motiv nu pot eu sa cuplez treapta intai, dar avand in vedere ca este singura masina cu problema asta pe care am condus-o (si am avut si dacia) insemna ca francezii nu au antrenat corespunzator soriceii.
Cat despre problema cu intrepruperea la 3000 care la mine a degenerat la o lipsa de putere pana undeva la peste 4000 RPM...daca ai o ideea te astept sa mi-o impartasesti, dar daca nu poti sa iti infranezi tonul superior mai bine lasa.
Aceasta nu este prima masina pe care o conduc.
Am inteles ca sunt niste rotite mici care sunt invartite de niste soricei si daca ma grabesc acei soricei nu mai stiu cat de repede sa invarta si din acest motiv nu pot eu sa cuplez treapta intai, dar avand in vedere ca este singura masina cu problema asta pe care am condus-o (si am avut si dacia) insemna ca francezii nu au antrenat corespunzator soriceii.
Cat despre problema cu intrepruperea la 3000 care la mine a degenerat la o lipsa de putere pana undeva la peste 4000 RPM...daca ai o ideea te astept sa mi-o impartasesti, dar daca nu poti sa iti infranezi tonul superior mai bine lasa.
-
bogdans
- Numar Inmatriculare: DJ 16 VTR
ce am inteles eu pana acum si se pare ca este functionabila si aplicabila,la aceasta problema,este treaba cu ECU...care ar functiona dupa regimul de mers;mergi incet ...e lesinata in turatii joase masina,mergi tare...trage pe toata plansa...!carburantul,bujiile,etc nu ajuta...poate o curatenie de primavara a componentelor prafuite...vorbesc si eu...nu ma bagati in seama!
C4coupe1.6i gris.fer.VTRpp.Resolfen.17"OE
-
PsH
- PasHa
Fac o mica recapitulare:
Masina a stat in service pentru 3000RPM si pentru faptul ca nu intra calumea in viteza.
In acest moment s-a rezolvat faza cu intratul in viteza (mai face cate o data in an dar sigur este de la faptul ca ma grabesc eu sa bag I-a).
Cu 3000 RPM, dupa ce am scos masina din service, nu a mai facut o perioada, a revenit intreruperea si lipsa de putere, dar au disparut asa cum au aparut.
Am mai facut o vizita la ATS, mi-au verificat bujiile (aveau distanta cam mare si s-a rezolvat) si mi-au recomandat sa le schimb.
In acest moment masina merge ok.
Urmeaza luna viitoare sa ii fac un schimb de ulei si de bujii.
Masina a stat in service pentru 3000RPM si pentru faptul ca nu intra calumea in viteza.
In acest moment s-a rezolvat faza cu intratul in viteza (mai face cate o data in an dar sigur este de la faptul ca ma grabesc eu sa bag I-a).
Cu 3000 RPM, dupa ce am scos masina din service, nu a mai facut o perioada, a revenit intreruperea si lipsa de putere, dar au disparut asa cum au aparut.
Am mai facut o vizita la ATS, mi-au verificat bujiile (aveau distanta cam mare si s-a rezolvat) si mi-au recomandat sa le schimb.
In acest moment masina merge ok.
Urmeaza luna viitoare sa ii fac un schimb de ulei si de bujii.
- chainsaw
- Numar Inmatriculare: B-58-HDY
ii dau dreptate lui bogdans. masina se "obisnuieste" cu stilul de condus. daca se merge multe zeci de kilometri "la consum", in momentul in care te apuca sa-i dai forja, ii dai degeaba, se leneveste de tot (si apare si pauza celebra la 3000rpm). eu ma jur ca intr-o situatie ca asta, m-a distrus un logan 1.4 75 de cai (la o "liniuta" pe splai), si am intrat in pamant de rusine, am schimbat banda la stop si am lasat masini inainte ca sa nu dau ochii cu ala ... si pana sa sariti, stiu ca schimb vitezele, i-am dat a 2a pe la 70 si ceva si eram flatout...
2007 Citroën C4 VTR 1.6i 110cp
1988 Citroën BX 1.9 GTi 16V, 160cp ... din pacate, vandut.

-
PsH
- PasHa
Chainsaw, iti garantez ca la mine nu se aplica asta 
- chainsaw
La tine e clar ca problema tine de altceva, eu ma refeream la cei la care se manifesta fenomenul 3000rpm mai rar, si dispare mai usor, gen cum e la mine.

- navzar_x
- Numar Inmatriculare: B-XX-DBR
OMGchainsaw scrie:... si pana sa sariti, stiu ca schimb vitezele, i-am dat a 2a pe la 70 si ceva si eram flatout...
C4 facelift berlina 1.6i 122 de fugareti ... blue recife - albastra ca focul ... de la aragaz 
- chainsaw
a 2a PANA la 70 si ceva, sau a 3a LA ... am scris eu gresit, scuze 

-
PsH
- PasHa
Asa cum am spus, acum nu se mai manifesta, dar asteptammmm