DOF (depth of field) sau adancimea de camp scade pe masura ce ne apropiem de subiect si invers.
DOF scade pe masura ce folosim o deschidere a diafragmei mai mare (un nr f sau f-stop mai mic) bineinteles atat cat ne permite din constructie obiectivul. Acest nr f este raportul dintre distanta focala si diametrul diafragmei. Obiectivele cu un nr. f mic ca valoare sunt de obicei mai scumpe.
Folosirea unei diafragme PREA DESCHISA aduce avantajul unui timp de expunere mai mic si implicit fotografierea in conditii de lumina mai scazute, DAR prezinta dezavantajele:
- un DOF redus si
- dificultate in autofocus (cauta mai mult camera pana face focus).
*
Ca sa nu va mai plictisesc, va propun urmatorul site foarte bine documentat si inteligibil. Se explica pe intelesul tuturor toti parametrii fotografiei: http://www.cambridgeincolour.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Personal ajustez aproape la fiecare poza pe care o fac cu DSLR-ul meu :
1.Timpul de Expunere (Shutter speed)
2.Deschiderea diafragmei (Aperture sau numarul f/)
3.Sensibilitatea senzorului (ISO)
4.Balansul de Alb (White Balance) - il modific doar cand incep "sesiunea" de pozare, daca-mi dati voie.
5.Distanta Focala (Zoom) , asta daca nu folosesc obiective Prime-Lens cu focala fixa.
6.Compensarea expunerii (EV+/- braketing) - ajustarea expunerii cu una/doua trepte in functie de contrast, lumina,etc...
De obicei il tin pe modul (A - aperture) in care eu reglez deschiderea diafragmei si el imi da in fuctie de conditiile de lumina timpul corect de expunere. Daca nu e in stare el singur, il setez si pe acesta manual - cateva incercari pana ajung la optim.