In toate cazurile e bine de semnat PV de constatare chiar si cu unele mentiuni si de platit jumatate din amenda pe loc. EU am patit-o cu viteza 182 la ora in afara localitatii Costesti jud.Buzau.
Avem 2 variante:
1. Daca ni se pare ca am fost nedreptatiti, depunem plangere in 15 zile la judecatoria de pe raza careia era politia care ne-a amendat (atentie la Judecatorie si nu la Politie).
Scoatem certificatul de grefa, mergem la politie si scoatem permisul cu care circulam pana la hotararea judecatoreasca finala.Apoi permisul, ori il ducem la loc la politie si se scurge sanctiunea daca am pierdut, ori ramanem cu el, daca am castigat si ne da banii inapoi pe amenda.
2. Daca nu avem de obiectat, putem beneficia de diminuarea perioadei de suspendare (de la 60 ori 90 zile se reduce la 30 zile) pentru:
- cei carora le-a fost luat mai mult de o luna si care
- nu au mai beneficiat de aceasta masura in ultimii 3 ani si care
- nu au mai avut deloc permisul suspendat in ultimii 2 ani si care
- il au de mai mult de un an,
- si nu a fost luat acum pentru ALCOOL
Daca le avem pe toate astea de sus, mergem la sectia de politie unde avem domiciliul (Udriste in Bucuresti) si sustinem gratuit testul de legislatie rutiera 13 din 15. faci 13 sau peste, ai trecut; faci 12 sau sub 12, ai picat. Asta se poate da in FIECARE dimineata de luni pana vineri la Udriste de la 8.30 sau de la 10.00. Mergi cu dovada de circulatie expirata (numai dupa ce expira poti sustine acest examen), ei te cauta in calculator sa vada daca ai permisul suspendat (am vazut cazuri cand ai dovada expirata si ei au omis sa opereze suspendarea in reteaua lor, de obicei cand ti l-au luat in alt oras si astfel nu poti da examenul din vina lor).
Apoi stai la coada, iti aloca un numar, il retii. Se merge intr-o sala, iti dau cei 2 politisti asistenti un formular cu grile de la 1 la 15 , treci numarul pe care ti l-au zis sa-l retii, intr-un colt, numarul grilei , nume, prenume, etc...inchizi telefonul mobil ca e amenda altfel 700 RON, scrii cu pix ALBASTRU si nu alta culoare.
Apoi ai 20 minute sa completezi grilele: sunt din noul cod rutier, un pic mai usoare decat cele pentru dobandire permis, fara poze, fara intrebari cu puncte penalizare, etc.. sunt cam ca cele de pe http://www.incepator.ro" onclick="window.open(this.href);return false; sau din cartea 13/15 intrebari pentru dobandirea si redobandirea permisului de conducere. Adica , daca ai facut cartea aia (350 grile), treci sigur examenul.
Daca te bazezi pe ce stii din experienta ta de sofer de 5-20 ani, NU il treci sigur (faci 10-12 dar ramai la stadiul ala). Era unul (profesor) care nu citise nimic si facuse 11 prima data, 11 si a-2-a oara, 12 a-3-a ,4,5 oara...si acum nu mai stiu ce-a mai facut.
Poti veni in fiecare dimineata. Cand am fost eu , erau unii dadeau si a-6-a si a-10-a oara.
Dupa examen, se corecteaza pe loc, celor care il trec li se stampileaza dovada cu insemnul ADMIS si cu stampila MI. Ceilalti mai pot reveni daca doresc. Eu l-am luat din prima cu 15/15...
Apoi cu copia de pe aceasta dovada, cu copia PV si a chitantei de plata a amenzii, cu o copie dupa CI si cu o cerere tip (pentru fiecare contraventie e alta cerere, se ia de pe langa Udriste 1 RON) se depun (TOATE IN COPII, Originalele se pastreaza la contravenient) :
a. pentru cei carora le-a fost suspendat in alta localitate decat Bucuresti se depun fizic la Politia care a luat permisul. SE POATE SI PRIN POSTA CU CONFIRMARE DE PRIMIRE. Sau se depun in Bucuresti la Politie, sediul din George Cosbuc, dar procedura e mai lunga.
b. pentru ceilalti, la sediul din Udriste pentru Bucuresti sau IJP local pentru provincie
Apoi primesti un raspuns prin posta, ca ti s-a aprobat sau nu diminuarea perioadei de sanctiune.