saptamana trecuta am avut de lucru in Severin si in Fagaras. Ca sa imbin utilul cu placutul planul de bataie a iesit cam asa: plecat de dimineata (5 a.m) din TM ajuns in Severin unde mi-am terminat treaba pe la 13. Plecat apoi catre Fagaras pe la Targu Jiu-Bengesti-Novaci-Ranca cu o oprire de masa la Motru. De la Ranca am trecut Paringul pe Transalpina, se pare ca e cel mai inalt drum din Romania, la 2145 m. Am iesit la Obarsia Lotrului apoi catre Voineasa-Brezoi-Talmasul_avrig apoi din Avrig inca vreo 10-15 km pe un drum care se termina la poalele muntilor Fagaras. Acolo am ajuns pe la ora 20 si am tras la o pensiune (o stiam dinainte) foarte misto chiar la poalele muntilor, unde am mancat, baut, spalat, inoptat, etc
A doua zi de dimineata, pe la 9, am plecat la Fagaras, ne-am facut treaba pana pe ora 14 dupa care am plecat catre Timisoara pe traseul Fagaras - (Transfagarasanul) - Curtea de Arges-Novaci-Petrosani-Hateg-Otelul Rosu-Caransebes-TM. Am ajuns acasa pe la ora 23.
Transalpina este ... de vis. Am avut noroc si de o zi cu lumina deosebita, culorile erau incredibile, din pacate fac poze pe modul "auto" (ca atata stiu ...) si in ele nu se vede cat de frumos era. Drumul este impecabil pana mai sus de Ranca dupa care este neasfaltat. Cum plouase inainte in zonele mai joase ale drumului era noroi si gropi mari si mlastinoase, exclus sa se treaca cu masina mica sau 4x4 de oras. dupa ce am trecut varful si dupa alti cativa km i-ar a aparut o portiune proaspat asfaltata apoi iar drum de pamant dar destul de bun, gen drum forestier. La cate utilaje erau pe munte cred ca e posibil ca anul asta sa se asfalteze o buna parte din Transalpina.
Este posibil ca dupa asfaltare sa se degradeze peisajul, stiind firea romanului dupa o manea si o ragaiala de bere la PET... probabil se va umple de gunoaie. Totusi chiar si asfaltat, rampele fiind foarte abrupte cu benzinare mici cred ca va fi oricum greu de urcat.
Drumul si peisajul este magnific, iar cum drumari par sa-si faca treaba bine in zona, daca nu e ud se poate trece si cu C4. Merita!
Transfagarasanul il stiti, de data asta pentru mine a fost un pic mai frumos ca ba mergeam prin nori ba se ridicau si iesea soarele dupa care iar se lasau. Cam 70% din el e bun asfaltul, restul lasa de dorit.
Poze Transalpina:

Poze Transfagarasan: