Buna,
Din ce am studiat eu pana acum am gasit asa:
Standard pe vechiul C4 de 16" (C2R2MAX, MILENA, OLYMPOS, RADICAL si cele de tabla) pe service citroen au:
Dimensions : 6,5 J 16 CH4-26.
Monte pneumatique : 205/55 R 16.
26 inteleg si eu ca este ET-ul jantei.
Cele de 17 (RESOLFEN, PASTENEGUE) au:
Dimensions : 6,5 J 17 CH4-26.
Monte pneumatique : 205/50 R17.
Pentru DS3 - clover noir pe 17 au:
Dimension : 7 J17 CH4-26.
Monte pneumatique : 205/45 R17
Pe total diametrul cu anvelopa e mai mic ca la C4 din cauza la talon 45 in loc de 50, si latimea mai mare ( 7J in loc de 6.5J)
Cele de 16 pentru C3/DS3 cred ca au 6J (si anvelopa latime 195)
Pentru noul C4:
Cele pe 16" (OAKLAND cod 5407 11 - la 745 RON) au:
Dimensions : 7 J 16 CH 4-29. (deci janta mai lata si et un pic mai mare - dar nu cu foarte mult fata de actualul C4).
Monte pneumatique : 205/55 R16. (la fel!)
Cele pe 17" (ex cele de mai sus sau ANCHORAGE, etc) au:
Dimensions : 7,5 J 17 CH 4-32.
Monte pneumatique : 225/45 R17.
Deci recomanda din start 225 latime (fata de DS3/clover noir unde latimea este tot 205, dar cu talon mai mic).
Personal imi plac mai mult Clover noir (la aprox 3200 RONI setul) de pe C3/DS3 decat cele de pe noul C4 plus ca ar fi mai aproape de dimesiunile standard pe C4 la 17" (si ar arta bine cred pe un coupe negru ).
Am gasit un site care simuleaza grafic diferentele dar nu din lateral ca pe miata.net sau alte tire size calculators, ci din fata:
http://www.willtheyfit.com" onclick="window.open(this.href);return false; (am mai postat pe undeva asta).
Daca nu am incurcat nimic, si introducem la existing 205/55/16/6.5/26 si la new 205/50/17/7.5/32 se vede ca din inch-ul in plus la latimea jantei mai mult este in interior decat in exterior, asta din cauza la et probabil (daca punem et 26 ar fi cam egala cresterea in interior/exterior), deci probabil ca ar trebui distantiere cum au mentionat Mihai/Bogdan (desi e posibil sa merga si fara, depinde cat loc este in spatele rotii, ca eu nu ma pricep de loc).
Dar diferentele fata de 205/50/17/7/26 (clover noir ) sunt mult mai mici si mai uniforme.
Pe alte configuratoare (oz, etc) apar si alte et, si dimensiunea(latimea) la janta parca era undeva intre 6 si 8 J, deci ar fi posibile multe combinatii.
Dar trecerea la 17 insa implica si costuri suplimentare (cu anvelope, care nu par deloc ieftine, sau nu stiu eu sa le caut).
Deci eu deduc ca cel putin teoretic daca si prinderea la prezoane e tot 4 x 108 la limita ar merge:
- pentru 16" ar fi ok cele de pe noul C4 (au practic et 29 in loc de 26 si 7J in loc de 6.5J, cu 205/55 R16
- pentru 17 ar merge cele de pe DS3 fara prea mari probleme ca au acelasi et si 7J in loc de 6.5J, dar cu pe 205 cu talon de 50 in loc de 45
- pentru 17 ar merge cele de pe noul C4 cu ceva disantiere (practic cred ca nimeni din cei care au pe 17 nu au aceasi et si merg foarte bine cu 205/50, 215/45 si chiar parca erau cazuri cu 225/45 sau 40? (asta poate cineva care are pe 17 sa confirme, eu nu sunt foarte sigur).
Daca ar putea cineva sa lamureasca care latime la janta (6.5J pe vechiul C4 vs. 7J pe noul C4) e mai benefica pentru anvelopa pe 205/50 R16 si de ce ar fi de foarte mare ajutor. Pe carbible sunt niste explicatii si desene cum sta anvelopa pe janta, si dau anumite reguli (in care este safe sa se foloseasca anvelopa cu o anumita latime pe jante de diferite marimi. Mie mi se pare ca trecerea pe 7J ar fi benefica, nu am gasit nimci contra (si mai ales ca diferenta fata de cea stock, daca pastram ET, fie pe 16 fie pe 17 este destul de neglijabila)
PS: raspunsul oficial de la citroen romania la o intrebare similara (eu am intrebat daca cele de pe noul C3 se potrivesc pe C4) este ca trebuie sa vedem cu un reparator agreat:
----
Jantele aferente autovehiculului dumneavoastra au specificatille urmatoare: 6.5J16 CH4-26 (de tabla); asadar puteti sa achizitionati orice tip de jante aliaj care au aceste specificatii, dar numai cu consultarea unui Reprezentant Agreat Citroën pentru a va indica toate informatiile necasare montajului (prezoane; capace etc).
Jantele de origine Citroën pentru modelul C4 Hatchback 3 usi, sunt cele prezentate in brosurile prezente la Reprezentantii nostri sau le puteti regasi on-line accesand linkul:
http://www.citroen.ro/home/#/solicitare" onclick="window.open(this.href);return false; ... trimitere/ .
Referitor la jantale mentionate de dumneavoastra, va informam ca acestea nu se regasesc in ofertele noastre; totusi, pentru a afla daca se pot monta sau nu, va recomandam sa va adresati unui Reparator Agreat Citroën.
----
La prestige de exemplu nu au stiut sa imi spuna imediat daca clover noir se potrivesc si nu am insistat, ca mai mult ca sigur nu o sa trec pe 17 din cauza banilor.
PS2: cele de pe C3 de 16 au 6J, si desi teoretic ar incapea, eu nu as pune. Plus ca oficial pe service citroen apar ca merg cu anvelope cu latime 195 (nu ca 205).
PS3: pretul pentru cele ANCHORAGE pe 17 la noul C4 este de 792 RON si la cele din poza este de 1018 RON? (pe service citroen). Deci destul de scumpe...
Vio