Am vazut si eu filmuletele si raman la votul initial...
NICE TO HAVE...
De ce?
1. Pentru ca ESP-ul este o optiune de care beneficiezi din plin daca nu stii sa conduci... (voi reveni la acest aspect)
2. Pentru ca degeaba ai tu
esp daca altii nu au... americanii au facut un studiu in care au demonstrat
ca numarul si gravitatea accidentelor sunt influientate intr-o masura foarte mica de cresterea vanzarilor
de autoturisme dotate cu esp sau sistem echivalent, dar ca in momentul in care cca. 90% dintre autoturismele care
ruleaza vor fi dotate cu astfel de sisteme numarul accidentelor grave va fi diminuat consistent (60% daca imi amintesc bine).
Asta ce inseamna?
Inseamna ca in momentul in care producatorii vor inceta de a le mai considera optionale,
lasand responsabilitatea in carca cumparatorului, si vor incepe sa bage dotari de securitate activa standard,
asta inclusiv la clasele mici si medii ca nu ma intereseaza ca S Klasse si Seria 7 le au deja standard, atunci
vom fi cu totii protejati... pana atunci invatam sa conducem mai bine, mai sigur.
Revin la subiectul 1. Filmuletele releva acest fapt... soferii din masinile fara
esp nu isi iau precautii
vis a vis de conditiile de rulare (conduc de parca ar fi pe asfalt uscat) si in plus, nu contracareaza deloc
tendinta de derapare a masinii... spre exemplu... daca iti intra unul din sens opus pe sensul tau, pui frana tare cu masina
ruland pe asfalt fara sa schimbi directia, apoi, daca decizi sa iesi de pe carosabil, iei piciorul de pe frana si
cu acceleratia constanta faci manevra evaziva (nici nu iei piciorul de pe
acc ca sa faci frana de motor si nici nu accelerezi pentru ca doar astfel masina ramane in echilibru...
Daca iei piciorul de pe acc sau dimpotriva accelerezi, ai derapat...)
Credeti ca
mananc ciuperci? Eu am patit chestia asta de cel putin 10 ori cand mergeam in Vrancea pe drum cu 1 banda pe sens.
Atunci conduceam Dacie 1310 si aia nu are nici
esp nici
asr nici
abs si e si dezechilibrata
in sensul ca isi schimba directia cand franezi tare pentru ca forta de franare pe fiecare roata nu este egala...
Daca as fi facut ce face ala cu mertul, ca ia piciorul de pe acc si calca frana si ambreiajul, simultan cu schimbarea directiei
se ducea dreq toata mustaria, dar reactia asta de panica este specifica
blondelor (la figurativ, nu sunt misogin cromatic...

)
PS: Chestia cu acceleratia constanta e tricky... explic... totul se petrece instantaneu, dar voi detalia...
- Vezi sinistrul pe banda ta venind vijelios
- Pui frana cu stangul ridicand dreptul de pe acceleratie, fara sa decuplezi... te ajuta si frana de motor
- Decizi instantaneu sa iesi in decor
- Iei stangul de pe frana si apesi acceletaria cu dreptul pana in punctul de idle, adica sa nu fii nici in frana de motor, dar nici sa nu accelerezi
- Faci manevra evaziva fara sa modifici acceleratia sau sa pui frana
- Daca masina derapeaza usor, nu te panichezi si nu pui frana sau iei piciorul de pe acceleratie,
incerci sa o controlezi din volan cu miscari gentile nu bruste.
PS2: Acest tutorial mi-a fost "predat" de un pilot de curse licentiat!
PS3: A nu se intelege din cele scrise mai sus faptul ca eu sunt impotriva
esp, dar cred ca faptul ca stii ca ai
un inger pazitor te face sa conduci mai putin atent si sa fii mai putin responsabil... cunosc exemple...
Pe mine m-a salvat esp-ul 1 data, dar nu eram eu la volan...