https://www.yahoo.com/autos/s/gm-ford-o ... 00229.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Aia cu pirateria software pe tractor a fost tare...
Mi se pare idioata ideea... Ducind la extrem ideea asta cu dreptul de autor vad 2 variante:
1. Revenim la carburator si alte tehnologii vechi, ca sa eliminam partea cu soft-ul. Si tot nu se elimina pirateria. (Citi nu folosesc pe masini vechi, cu un radio vai de el, un modulator FM pus la portul de bricheta - deci piraterie si pe masinile cu tehnologia anilor '60!) Sa vezi ce masini o sa vinda rusii... Asteptam GAZ, KRAZ...
2. Se va generaliza fenomenul de piraterie (ca o forma de protest, ca oricum vei fi in afara legii, orice-ai face, asa ca macar daca tot o faci, s-o faci in stil mare!)
In realitate e doar incercarea disperata a celor 13 constructori de a obliga proprietarii de masini (sau tractoare!) sa foloseasca doar service-uri din reteaua lor. Cred ca sint cam suparati ca nu au activitate pe partea de service (altceva decit garantii). In Europa (unde trendul e spre eliminrea unor astfel de practici si raspindirea service-urilor multimarca) nu cred ca vor putea impune o astfel de timpenie...
Daca vor clienti, corect ar fi sa vina cu preturi corecte per operatiuni.
Recent am vazut si eu un service din reteaua Citroen, care era si service multimarca, dar care avea niste preturi cel putin ciudate, in sensul ca pentru orice operatiune din lista de preturi, pretul pentru multimarca era mai jos decit cel pentru Citroen! Evident ca in astfel de cazuri nimeni nu se mai duce la reprezentanta aferenta masinii pe care o conduce decit daca e ceva care necesita un astfel de service (interventie pe calculatorul de bord, eventual update-uri), restul fiind mai ieftine la altii. Si de aici statisticile ingrijoratoare pentru constructori. (Iar daca respectivul constructor are si o marca cu ceva pretentii premium, deci preturi pe masura, foarte greu va avea clienti posesori de vehicule produse de concurenta...)
E de inteles oarecum partea cu reparatiile in afara service-ului. Dar pina la un punct, ca multe interventii in afara service-ului, facute de persoane pricepute, sint mai bune decit unele facute la service-uri cu mecanici ageamii, dar oficial calificati. Asta ca sa nu mai punem la socoteala celebrele erori de design / constructie, care au cauzat accidente in urma carora au murit niste oameni (vezi chiar GM in USA!).
Sent from my Lenovo X2-EU using Tapatalk