...Si nu in ultimul rind:mituc scrie:Pui problema gresit. Tratam pe sectiuni.catalin4u24 scrie:Dar cu atâția cai pe roțile din față , cum stă cu caracterul subvirator. Torque steer ceva?
Zi-le si p-astea, nu numai WIN'urile
1. Toata lumea se leaga de tractiunea fata si subvirare. Pai bine, intr-o masina similara (ca greutate, putere si etajare a transmisie) cu tractiune spate si raportul de mase tipic unei masini cu tractiune spate, daca apesi acceleratia la fel de care cum o apesi la una cu tractiune fata ca sa provoci subvirarea, te vei invirti. Partea proasta este ca la tractiune spate cind incepi sa te invirti ai mult mai putine sanse sa revii din invirteala (nu i-as spune supravirare) iar daca revii trebuie sa muncesti in plus pentru a lupta si cu efectul de bici pe care la fwd nu-l ai.
2. torque steer ai si la RWD si chiar si la AWD. Dar se manifesta diferit pentru ca nu se intimpla pe rotile care vireaza. Uite, aici aici doua clipuri in care apas acceleratia maxim in treapta 2. De treapta 1 nu are sens sa discutam nici la rwd nici la fwd cu pneuri de strada:
https://www.youtube.com/watch?v=ZvnOrpsy8o4" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=pknc2WKrO8o" onclick="window.open(this.href);return false;
In ambele clipuri eram cu pneuri Michelin PS3. Acum am PSS. Ghici ce-o sa se intimple
3. Odata ce se trece de faza plecarii de pe loc la un FWD ai 60+ % greutate pe fata iar la un rwd cam 50%. Acuma, cu suficient cuplu incearca sa-mi explici cine are tractiune mai buna in momentul in care nu mai ai transfer de masa semnificativ catre spate.
4. subvirarea. Care subvirare? Eu ziceam mai sus de SUPRAvirare. Pe mizga sau pe smecleul ala care se formeaza de la antiderapant, cu rotile bracate puteam induce fenomenul cunoscut si sub numere le power oversteer. Da, intr-o masina cu tractiune fata, geometria si diferentialul sa traiasca.Si nu era temporar, ma invirteam complet intr-un giratoriu cu rotile ori contrabracate ori drepte ca sa fac giratoriul, insa trebuia sa fie dintr-asta ud sau cu aderenta scazuta, altfel prindeam viteza pina ma scoteau legile mecanicii de pe orbita. Cu noua geometrie a puntii spate acest lucru nu stiu cit de posibil mai este, dar oricum, indiferent cit de interesant mi s-a parut la momentul respectiv nu sint sigur ca era si util.
WIN?
5. Indiferent de tipul de tractiune (FWD, RWD, AWD) o masina nu se conduce cu acceleratia on/off. Drept urmare in viraje (sau chiar la plecarea de pe loc in forta) trebuie sa stii cit si cind sa apesi infunctie de tipul de tractiune, in functie de modul cum evolueaza curba de cuplu la o anumita apasare a acceleratiei, de proportia de cuplu transferata pe punti la AWD sub anumite valori de cuplu, etc.
Daca te dai jos de pe un RWD si te sui intr-un FWD si vrei sa demonstrezi ca subvireaza, ca are torque steer, etc, poti. La fel de bine te poti da jos dintr-un FWD si sa te urci intr=un RWD si sa demonstrezi ca e incontrolabil si se invirte, sau ca in viraje ajungi in situatii de supravirare din care nu mai poti recupera masina. Sau sa te urci intr-un AWD si sa demonstrezi ca inviraje merge drept cind incepe spatele sa impinga de ridica fata de la pamint. samd.